Last news in Fakti

17 Май, 2016 17:16 2 509 13

Сезират ЕК за неправомерна държавна помощ на "България ер"?

  • българия ер-
  • такси-
  • дългове-
  • ек-
  • ryanair

Има опасност Европейската Комисия да бъде сезирана за неправомерна държавна помощ към авиокомпания „България ер”. Това стана ясно днес на пресконференция на Ryanair. Нискотарифната авиокомпания започна да оперира на софийското летище преди месец, като амбициите са й да стане втората най-голяма авиокомпания на летище „София”.

От ирландската авиокомпания заявиха, че „България ер” е натрупала заем от неплатени такси за последните 2 години и 9 месеца в размер на 30 млн. EUR. В същото време е успяла да раздаде дивиденти на акционерите си в размер на 8 млн. EUR. „Смятаме, че това е много нечестно. Как така една авиокомпания може да плаща, а друга не може да плаща. За нас това е равносилно на държавна помощ и затова Ryanair обмисля подаването на жалба в ЕК относно държавната помощ. Искахме да се срещнем със заместник-министъра на транспорта, но в петък разбрахме, че няма да бъде тук и няма да може да се срещнем, което е жалко, защото може би има рационално обяснение за тази ситуация, която определено не е справедлива”, каза Дейвид О'Брайън, главен търговски директор на ирландската компания и допълни: Така или иначе държавната помощ никога не е спасявала авиокомпания от фалит. Това няма как да стане”.

Да се внимава с концесията

От Ryanair се изказаха и относно въпроса със старта на процедурата по концесиониране на летище „София”. Те са предупредили официално българското правителство за рисковете от процедурата като са посочили грешките в процедурата допуснати в Тирана, Тбилиси, Атина и летищата на гръцките острови.

„Ако летището бъде продадено на участника с най-висока цена, то ще се превърне в монополист. Това ще доведе до по-високи такси, съответно до стагнация и съответно данъкоплатеца ще трябва да финансира програми, за да може да има пътници на летището. Знаем това, защото имаме опита от Атина, Ларнака, Тирана и Тбилиси”, каза О'Брайън. Съветът на компанията е „концесията да бъде дадена на този участник, който се ангажира с това да увеличи броят на пътниците до 13.5 млн. до 2026 г. това ще има огромна икономическа стойност и много лесно може да бъде измерено и съответно санкциите могат да бъдат определени много лесни. Ако не успее да постигне тази цифра ще изгуби концесията”.

С месец по-рано откриват базата на Ryanair в София

След пускането на първите полети от летище „София” от авиокомпанията са отчели голям брой ранни записвания. Именно поради това откриването на новата база ще се състои на 6 септември, а не както планирано по-рано – в края на октомври или началото на ноември. През тази година плановете са бъдат превозени 230 000 души, а през следващата броят им ще е около 1.5 млн. пътници. За полетите от септември до ноември пътниците могат да ползват 20% намаление, ако си купят билети до полунощ на 18 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    0 0 Отговор
    Много лицемерно от страна на Ryanair, точно те да се изказват по въпроса с това, дали някой не получава държавна помощ.
    http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/transport/10987345/EU-orders-Ryanair-to-pay-back-10m-in-illegal-state-aid.html
  • 2 Съветът на компанията

    2 0 Отговор
    България Ер е собственост на мафиотската бандитска групировка ТИМ! Както и варненското летище и "Армеец" и ЦКБ и... информацията е в нет-а. Сега да не се учудите защо техният проект В. Марешки се бута за президент. Ако изборите можеха да променят нещо щяха да ги забранят!

    Коментиран от #3

  • 3 офа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Съветът на компанията":

    Хахаха, да бе, Марешки. Чудите се кви глупости да измислите. Райънер да не са по-хубави? Цакат те за багаж, за всичко и се правят че са нискотарифна, а на практика си гледат интереса и пускат кьорфишеци за теб
  • 4 kantar

    0 0 Отговор
    Евтин пиар на Райънер, идеята е хората да се занимават с конкурентите им, а те да си развяват коня както им дойде.
  • 5 Занев

    0 0 Отговор
    Ето колко точно са им отговорили, от управата на националния превозвач.
    http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-er-imame-normalni-tyrgovski-otnosheniia-s-letishtata-217145/

    Коментиран от #7

  • 6 999

    0 0 Отговор
    Ще спечели който вече е платил на когото трябва.
  • 7 20% намаление

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Занев":

    А сега провери сайтовете дето са горе с малките букви на investor.bg:

    Dnes.bg
    Bloombergtv.bg
    Bulgaria On Air
    Gol
    Tialoto
    Az-jenata
    Puls
    Teenproblem
    Automedia
    Imoti.net
    Rabota
    Az-deteto
    Blog
    Start
    Snimka

    и те съветвам да напишеш коментар против варненската мафиотска групировка ТИМ - просто за проба, нещо невинно в което да е написано "ТИМ" . Ще те баннат за няколко часа и ако продължаваш да пишеш тази дума па ако ще и да им се мазниш = пак си баннат! Всички знаят, че това е началото на бандитския им бизнес, който създате Армеец, ЦКБ и Токуда. ПОсле се изкупиха летище Варна, пристанището, винпроми, заводи и прочие - информация в нет-а. ТАААААААААААААААА уважаемия дребосък с мнение за Райънеър да си помисли пак преди да се съмнява, че Марешки е проект на ТИМ и под тяхното покровителство!

    Коментиран от #9

  • 8 Росен

    0 0 Отговор
    Ryanair идват със скандали и с опити за нелоялна конкуренция. Себе си очерниха по този начин.
  • 9 тоз пък

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "20% намаление":

    Теории на конспирацията от идиоти. Във всеки сайт ще ти изтрият глупостите, ако са глупости... Само не и във тоя, тук цари простотията и клюки на такива без работа като теб.
  • 10 Стаматко

    0 0 Отговор
    Нищо няма да сезират, вдигат пушилка, за да влязат във фокуса на вниманието. Евтини трикове на евтини превозвачи.
  • 11 Панчугов

    0 0 Отговор
    Наглост, дебелоочие, често и откровенна арогантност, ниска експертност, но големи изхвърляния, калинки, корупция, висока престъпност, безкрайно теглене на нов и нов и нов и нов държавен дълг....., с това ще се запомни управлението на Борисов. Без да искам правя аналогия между "управлението" на Борисов и това на БКП и виждам доста сходни неща. При вземането на властта, БКП започва терор върху частния бизнес, следене на всички и задушаване на свободното слово. При вземането на властта от Борисов (1-ви кабинет), започна рекет върху частния бизнес, подслушвания и задушаване на свободното слово. Разликата е, че Г. Димитров и Т. Живков не са имали смартфони с които да изпращат СМС-и. В края на своето управление, БКП раздаде на свои хора доживотни бизнеси и сфери на влияние, а на всички останали остави голям външен дълг. При вторият си кабинет, Борисов прави същото. Раздава доживотни бизнеси и сфери на влияние, а на всички останали ще остави тройно по-голям външен дълг от този на своя ментор - Т. Живков.
    Наглост и дебелоочие - с това започнах!
    Вие как ще определите факта, че искрата която подпали големите национални протести срещу първият кабинет на Борисов и неговото падане - пламна във Варна и беше провокирана преди всичко от феодалното управление наложено в града от ТИМ. Сега същият този ТИМ превзема и ключови стратегически обекти в София. Борисов се готви да даде на ТИМ и летище - София за 35 години! За целта първо го ремонтира - основно и с пари на данъкоплатците, а след това ще го отдаде на концесия на ТИМ. Е нали смисълът на отдаването на концесия е инвеститорът да инвестира лични средства, поради невъзможност държавата да го финансира сама. Да, ама не. Борисов финансира основният ремонт на летището с държавни средства, а после ТИМ ще приберат на готово нетно 1.2 млрд. лв. Не че това ще им бъде за първи път. Така се раздават бизнеси в България. По скоро се "възхищавам" на безкрайната арогантност на Борисов, който очевидно дълбоко се забавлява докато се ебава с целият народ.
    Още малко за корупцията - „България ер”, която е собственост на ТИМ не е плащала такси на летище-София вече 2 години и 9 месеца и е натрупала задължения в размер на 30 млн. EUR. Но защо да плаща, когато летището им е обещано и те ще станат собственици на своето задължение. За капак на всичко България отново ще влезе в процедура и ще бъде санкционирана от ЕК за неправомерна държавна помощ в полза на... "България ер"! Разбира се, глобата отново ще бъде платена от българският данъкоплатец. Същият който плати и основният ремонт на летището, след което друг да започне да печели от него.
    От ГЕРБ обичат да казват, че Борисов бил "харизматична" личност. Очевидно в ГЕРБ е така, защото всички там са започнали да копират началника си. Един народ, един Борисов не можа да изтърпи за един мандат. А вече Борисовщината се разпространява като ебола в цялата страна и това е най-страшното.

    Коментиран от #12

  • 12 Илиев

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Панчугов":

    Какъв пасквил си написал само и само да очерниш Премиера, но не разбираш, че си написал мноого, много големи глупости във всеки един ред. Сравнението ти, че Георги Димитров и Тодор Живков са нямали смартфони и за това не на си пращали смс-и е нелепо от където и да го погледнеш. А за ремонтирането на терминала и даването на концесия, както си го описал ще каже човек, че едва ли не Бойко ще подари летището. Ти видя ли за какви цени става дума, ти за такава сума ново летище можеш да си построиш... А и явно не си много навътре с нещата точно за концесията, защото това кой ще я вземе са само догатки, но вече има и фаворити: http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/frantsuzi_i_ispantsi_osnovni_kandidati_za_letishte_sofiya-333153.html
  • 13 Dizel

    0 0 Отговор
    В Белгия им знаят номерата. Там също пропищяха от спекулациите на Райънеър, така че едва ли ще ги вземат на сериозно. Всъщност вече и тук няма кой да ги погледне с доверие.