Last news in Fakti

26 Май, 2016 21:47 3 095 6

Жечо Станков: Без алтернатива е собственият газ и нефт

  • газ-
  • нефт-
  • хан аспарух-
  • петрол
Жечо Станков: Без алтернатива е собственият газ и нефт - 1

„Ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност има и развитието на собствения добив на нефт и природен газ“. Това каза заместник министърът на енергетиката Жечо Станков при откриването на конференция за газовия сектор, организирана от търговската служба към посолството на Франция в България. Той припомни напредването на проучванията в блок „Хан Аспарух“ в Черно море, както и приключения конкурс за проучване на блок „Силистар“ като част от най-сериозните стъпки за реална диверсификация.

„Гарантирането на сигурността на газовите доставки при приемливи за потребителите цени е без алтернатива“, каза заместник - министърът на енергетиката. „Правителството работи активно и последователно за развитие на междусистемната свързаност, разширяване на собствения добив и модернизиране на газопреносната мрежа“, допълни още Станков. По неговите думи, това е пътят за гарантиране на енергийната независимост на страната.

Пред участниците във форума заместник-министърът припомни, че България е инвестирала повече от 100 млн. евро за модернизацията и рехабилитацията на националната газова инфраструктура и продължава усилията си в тази посока. „Ние имаме сигурен партньор в лицето на ЕС при тези наши усилия“, допълни заместник- министърът и поясни, че модернизацията на газопреносната мрежа, както и проектите за междусистемни връзки на България със Сърбия и с Гърция са включени сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    2 1 Отговор
    Само да не стане като златото ,добивано в БГ ,99% в чуждия джоб 1% в нашия :(
  • 2 Вече видяно

    2 1 Отговор
    Ще стане като ТЕЦовете. Уж са наши, ама са на американците и ни продават прескъпо уж нашия ток.
  • 3 Бай Митю от Младежда

    2 1 Отговор
    100% акцизи , 120% за ЧУЖДАТА добиваща фирма , 2% за държавата и да плащат глупавите потребители , ама ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  • 4 Нева

    1 2 Отговор
    Енергийната независимост на България е лоша новина. Ако се намерят залежи от газ ще е много лошо за руските партии в България. Няма да има вече почивки до Варадеро. Другари, спешно и масирано трябва да внушаваме на българите, че енергийната независимост е лошо нещо, за да има финансиране и тази години.
  • 5 Карли

    1 0 Отговор
    До Бай Митьо и Тост- Гаранция- Франция, че ще стане това , което сте писали!!!!!!!!!!!!!!!!! С такива кухи тикви , които ни управляват няма начин да е друго.., даже и да извадят нефт и газ . Картата за проучването е предоставена от времето и лично от Хитлер - сметнато от неговите немските учени.
  • 6 Карли

    1 0 Отговор
    ПЪРВИТЕ ШАХТИ И РУДОДВОРОВЕ, КОИТО НАСЛЕДИ МК "Горубсо " са от германците. Рудник Маджарово над 30 години изнасяше оловно-цинков концентрат за Германия с преобладаващо съдържание на злато, приятели сега не е ли същото?