30 Май, 2016 12:25 3 568 0

Пенсионните фондове могат да изплащат пожизнена пенсия с унаследяване

  • пенсия-
  • фондове-
  • реформа-
  • съд

Има голяма вероятност Конституционният съд да отмени така наречената "пенсионна реформа"

Пенсионните фондове могат да изплащат пожизнена пенсия с унаследяване - 1

Пенсионните фондове могат да изплащат пожизнена втора пенсия, която да се наследява. Това заявиха категорично от Асоциацията на пенсионните дружества. Предлагат се девет варианта за втора пенсия. Пенсионните компании са категорични, че всеки има права да управлява парите си, натрупани за втора пенсия.

Един от вариантите за пожизнена пенсия с унаследяване е още в договора да се запише в срок, в който при смърт на осигуреното лице, наследниците му да наследяват парите.

Пенсионира се тази година, подписва договори и казва: "В следващите 20 години каквото и да се случи с мен, искам моите наследници да получават размера на пенсията, която вие току-що ми определихте и записахме в началния договор", обясни пред БНР Даниела Петкова от пенсионните фондове.

Другият вариант е за безсрочно период на наследяване.

Има възможност да се изплаща наследствена пенсия на наследниците на този пенсионер, който е починал, след като си е избрал допълнителната пожизнена пенсия за старост с право на наследяване. Повтарям, наследствена пенсия на наследници на починал пенсионер, уточни Даниела Петкова.

Изключително важно е парите на осигурените лица да се управляват от тях, категорични са от пенсионните фондове. От асоциацията изразиха удовлетворение, че жалбата им срещу правото на преместване на партидите за втора пенсия в НОИ е изпратена в Конституционния съд.

Има голяма вероятност Конституционният съд да отмени така наречената "пенсионна реформа". Това заяви в предаването "Преди всички" Красен Станчев - председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика. В петък Върховният административен съд сезира конституционните магистрати по жалба на частните пенсионни дружества дали е законосъобразно даването на избор на хората да преценяват къде да отиват парите им за втора пенсия:

Онова, което се случва с нея, е изземване на права на собственост, който е един от аргументите на ВАС и второто, което се случва, е различно третиране на различни български граждани от един и същи закон и това е Кодексът за социално осигуряване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА