7 Юни, 2016 20:18 3 197 10

Путин: Турски поток и Южен поток са на масата. ЕС е на ход

  • южен поток-
  • турски поток-
  • газ-
  • путин-
  • израел

Само преди седмица при своята визита в Гърция Путин също предложи възобновяването на Южен поток с отклонение към Гърция и Италия вместо към Австрия, но конкретна договореност не беше постигната с гръцкия му домакин Алексис Ципрас

Путин: Турски поток и Южен поток са на масата. ЕС е на ход - 1
Снимка: АП/БТА

Русия не се отказала от стратегическото южно направление за износ на своя газ за Стария континент.

Това заяви на пресконференция след срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Русия не се е отказала окончателно нито от Южен поток, нито от Турски поток, но очаква ясна позиция от Европейската комисия, припомни Путин, цитиран от РИА Новости.

Руският държавен глава все пак призна, че има известни трудности от политически характер при прокарването на трасето на Турски поток.  От месеци Кремъл и Анкара са в обтегнати политически отношения заради сваления от турски изтребители руски бомбардировач над Сирия.

Само преди седмица при своята визита в Гърция Путин също предложи възобновяването на Южен поток с отклонение към Гърция и Италия вместо към Австрия, но конкретна договореност не беше постигната с гръцкия му домакин Алексис Ципрас.

Пред журналистите Бенямин Нетаняху не пропусна да припомни, че в Израел няма законови ограничения за участието на руски компании в разработката на газови проекти. Вратите ни са отворени за всички компании, включително от Русия, допълни израелският премиер.

В края на месец май обаче водещото в Русия икономическо издание в. „Ведомости” писа, че „Газпром“ е изгубил интерес към газовото поле в шелфа на Израел в Средиземно море - „Левиатан“.

Става дума за водените през последните седмици разговори за купуване на 30% от енергиен консорциум, съставен от израелските компании Delek Drilling, Avner Oil & Gas и Ratio и американската Noble Energy.

Залежът Левиатан е най-голям и се намира на 135 км от брега на Израел при дълбочина на морето 1645 метра. Но газоносният пласт е на 5800 метра под нивото на морето, а очакваните нефтоносни пластове са още по-дълбоко – на 7200 метра.

Въпреки че не всички запаси се намират в неговата икономическа зона, Израел има три залежа – Тамар, Далит и Левиатан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 2 Отговор
    Товарищ П си беше мнушил,че е стиснал Европа за гушата чрез газа и едвали не тя диша с негово разрешение!Пък то се оказа че има още доста алтернативни доставчици един от друг по-атрактивни и Русия просто е на път ИЗОБЩО ДА СИ ЗАГУБИ ПАЗАРИТЕ...Верно че руският газ е взаимноизгоден на европейци и руснаци,но "не с рогата" Ушанкин!!!Може и да стане неговата работа,но ТРЯБВА ДА СЛУША тоя руски "цар" какво му приказват "големите",а за начало ще се наложи да се поклони до земята и ДА СЕ ИЗВИНИ!...по Воленсидеровски:)

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Нагъзифициран

    1 2 Отговор
    Казано направо значи.Решавайте бързо ,нямате време ,договорите ви изтичат края на 2019.Газа през Украйна спира,който е.ал е.ал. Който не си е подсигурил газопровод ,да се сърди на себе си.Русия няма да се чувства виновна,ако на някои държави ,газа нацяло секне.А и има вероятност Руснаци ,евреи и американци ,да прекарат мащабен газопровод от Израел за Европа,който да минава през Кипър до гръцкият бряг.Но тъй като само израелският газ е недостатъчен ,към него да се добави ирански ,катарски ,сирииски и др.Газа в тази част на света е прекалено голяма хапка за да бъде оставен само на една държава ,дори и да е велика сила.Въпроса е, че това би отнело много години и колосални средства,но е възможно.Путин беше скоро в Гърция ,а и Нетаняху дойде в Русия.
  • 3 antimediator

    3 0 Отговор
    Продължавайте да чакате добрини от Москва !!!
  • 4 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ТУКА КЛЮЧОВА ФИГУРА СМЕ НИЕ

    А НИЕ СМЕ С САЩ

    ТАКА ЧЕ НИКАКВИ ПОТОЦИ
  • 5 релито е такова

    0 2 Отговор
    Ситуацията е такава-В края на 2018 г. влиза в експлоатация "Сила Сибири"-410 км. вече са построени.А в началото на 2019 г . свършва договора за транзита на руски газ през Украйна.Ако не му се намери алтернатива,"Пляскаме с ръце" няколко държави членки на Е.С. Затова и Германия си "плете кошницата с "Северен Поток"2.Алтернативите за нас ,като газ от Азербейджан ,Катар и дори Кипър са в бъдещето-20 години най-малко...Изрел е може би най-близкото бъдеще-но района там е постоянно във война.Та тавариш Путин с две думи казва"Вземайте решение по-бързо-за да няма после сръдня"...М/у другото,при неофицялната си визита в Сочи преди 2 седмици,японският министър прецедател каза,че имат интерес от проект за газопровод Сахалин-Япония.....
  • 6 ВИЗИОНЕР

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    НА ТЕБЕ КАТ ТИ СВЪРШИ БЕНЗИНА ОТИВАШ НА ПЪРВАТА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ И ЗАРЕЖДАШ БЕЗ ДА ПИТАШ КОЛКО СТРУВА.ТАКА Е И ТУК НО ПУТИН Е МНОГО ДОБЪР ЧЕ ВИ НАМЕКВА КВО ША СА СЛУЧИ ПРИ ЕДНА ПО СТУДЕНА ЗИМА.
  • 7 Нагъзифициран

    0 2 Отговор
    Бих добавил ,ако газта за Турция по Балканският Газопровод ,тоест от Украйна през България за Турция спре ,то Турция ще е принудена ,да изкупи целият азербайджански газ ,без остатък за други държави.Дебита на турският газ през балканският газопровод е съпоставим приблизително на предполагаемите количества Азерб. газ. Тоест може и газ да не чакаме и от там ,може да ни отпускат турците от време на време малко излишна газ ,ако слушкаме. Те и за това в последно време Турция води с Азерб. най-добрата политика на която е способна.
  • 8 Коня на оня

    1 3 Отговор
    Неуките и неграмотни американофилски комплексари, като onq s konq, си приказват не какво ще стане, а какво им се иска да стане...

    Русия е в близки отношения с Иран и дори с Катар, и едва ли ще позволи техния износ да застраши руския такъв. А в Азербайджан когато си поискат могат да спретнат един малък локален конфликт и дотам с доставките и мечтите...

    Да не говорим, че подобни проекти не могат да се осъществят в обзоримо бъдеще, т.е. в следващите 20-30 години. А тогава, само в Перник и Враца все още ще карат на нафта и бензин... и на прегоряло олио от селската бира-скара... :-)

    Дори си мисля, че руската газ за Европа е по-скоро политически ход, защото икономическия Русия го направи с многомилиардния договор за износ на газ за Китай.

  • 9 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Да чуем за алтернативните и атрактивни източници. Това предполага изнасяне от твоя страна на количества,цени, източници, предварителни или окончателни договори, проценти в полза на алтернативите. Чакаме твоя отговор, напушвайки ни смях (това няма нищо общо с твоето напушване).
  • 10 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    я вовата бързо се отсърди,но номера му този път няма да мине.ясно е че няма пари за нов газопровод и само блъфира,но поне ще трептят развалнувани сърцата на путинофилите до следващия студен душ от европа.