Last news in Fakti

8 Юни, 2016 22:30 3 247 9

Берлин пуска "Северен поток 2" при 3 условия

  • северен поток 2-
  • газ-
  • русия

Киев вече обяви, че „Северен поток 2” е руският Троянски кон в ЕС. Срещу проекта се обяви и Словакия, която също ще загуби от транзита

Берлин пуска "Северен поток 2" при 3 условия - 1

Германия е готова да подкрепи изграждането на Северен поток 2 при 3 условия. Това заявил министърът  на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел, цитиран от агенция „Блумбърг”.

За целта Берлин поставя три условия на „Газпром”:  „Северен поток” 2 трябва да спазва законодателството на Общността, да не заплашва транзита през територията на Украйна и да ограничава доставките на синьо гориво за Източна Европа.

Финансовият директор на компанията  — оператор на газопровода „Северен поток  2” (Nord Stream 2) Пол Коркорън разкри, че капиталните вложения в проекта са за €8 млрд.

Той не скри, че едно от главните преимущества на проекта е, че транспортирането на газ ще е с 50% по-евтино спрямо Украйна.

Киев вече обяви, че „Северен поток 2” е руският Троянски кон в ЕС. Срещу проекта се обяви и Словакия, която също ще загуби от транзита.  

Стойността на газопровода е за €9,9 млрд.. Проектът предвижда изграждане на две нови тръби по маршрута на съществуващото трасе на „Северен поток”. Капацитетът на „Северен поток 2” е за 55 млрд. куб. метра газ годишно, колкото е и на „Северен поток-1”. Предвижда се новото трасе да е готово транспортирането на газ през тях да започне през 2019 г.

Удвоеният капацитет на газопровода към Германия трябва да помогне на „Газпром” да защити пазарния си дял в Европа. Компанията залага на дългосрочните перспективи за ръст в търсенето в региона и намаляващите собствени запаси на природен газ на Стария континент.  Русия иска да спре транзита през Украйна, откъдето в момента минава половината от доставките за Европа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    4 2 Отговор
    Голям майтап! А, на бас че "интереса клати феса"! Да не заплашва доставките през Украйна! Е, да! Ама, тоя от "Северен поток" излиза с 50% по-евтино! Ще стане! Тоя дето минава през Украйна ще го купуват балъците, пардон Източна Европа, а оня другия ще го купуват....! Никога няма да се сетите кои! Те не са такива че да направят това! Ха-ха-ха!
  • 2 Guest

    3 3 Отговор
    Браво на германците...докато ЕС забранява преговорите на страни членки директно с ГАЗПРОМ дойчовците си строят цял газопровод. Големи гяволи са тия немци...от край време са такива...

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Guest":

    Пише че СЕ ПОСТАВЯТ 3 МНОГО ВАЖНИ УСЛОВИЯ НА ГАЗПРОМ ЗА ЕВЕНТУАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ НА ГАЗОПРОВОД.А ти какво "мислиш" че се строи,си е твой проблем.
  • 4 Добре де

    2 3 Отговор
    Ама те украинците какво си въобразяваха - че могат да скачат по мантинелата на Русия, да се крият зад гърба на ЕС (в който те не са), а руснаците да продължават като едни полуидиоти да ги помпят с газ? Че то такъв филм няма как да се случи.

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Добре де":

    Не само филм,но и театрална постановка ще се случи ако ЕС го реши.А руснаците ще помпят Украйна с газ не само като "полу",а и като пълни идиоти ако се наложи,ЗАЩОТО ГЛАДНО НЕ СЕ СТОИ:)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пешо

    2 2 Отговор
    ГЛАДЕН СИ ТИ.В РУСИЯ КАРТОФИТЕ СТРУВАТ 12 РУБЛИ КИЛО ,А КОЛКО СТРУВАТ В БГ.

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Забелязал съм,че всички Пешовци се умират да задават тъпи въпроси.КОЛКО СТРУВАТ КРАДЕНИТЕ КАРТОФИ ВЕ ПЕШОООУ?!

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Не "се умират", а е - си умират. Като нотата си, нали, има до, ре, ми, фа и т.н. А не и-ха,и-ха,и-хааа...