Last news in Fakti

29 Юни, 2016 21:45 2 210 2

"Метахим импекс" купи "Химко" за 11,7 млн. лева

  • химко-
  • метахим импекс-
  • враца
"Метахим импекс" купи "Химко" за 11,7 млн. лева - 1

Фалиралият врачански торов завод "Химко" е продаден за малко над 11 милиона и 700 хиляди лева на акционерното дружество "Метахим импекс", съобщи БНР.

Според справка в  търговския регистър, дружеството купувач е учредено в края на миналия месец. Акционери в него са Георги Пиримов, чието име се свързва с фалиралата през 90-те години Частна земеделска инвестиционна банка и Иван Жиров, собственик на няколко фирми, една, от които има лиценз за преработка на метални отпадъци.  Това е единственото дружество, което на последния търг е заявило желание да купи активите на неработещия от години торов завод. В тях влизат голямо количество метално оборудване и 700 декара земя.

Опитите за продажба на "Химко" започнаха преди две години при първоначална цена 28 милиона и 600 хиляди лева. Химическият комбинат беше обявен в несъстоятелност преди десет години заради дългове за над 100 милиона лева, основно към "Булгаргаз", НЕК и Националната агенция по приходите. Сред кредиторите са и бивши работници на завода. Повечето от тях смятат, че производството му не може да бъде възстановено, тъй като оборудването е старо и съоръженията не отговарят на съвременните екологични изисквания.  


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    0 0 Отговор
    Ще го нарежат за скрап. Как може нещо да работи на печалба и то милярди до 1989г. Това е положението поставени лица купуват предприятия за жълти стотинки примери много Кремиковци ,Плама Плевен ,Завода за записващи устройсрва в Стара Загора.
  • 2 Цура

    0 0 Отговор
    Естествен процес когато нещо е нерентабилно, остряло и нефункционално идва време за пенсия. Но пък му е дошъл ред да се превърне в поредната работеща фабрика в България, както стотиците нови мощности през последната не планова петилетка.