22 Юли, 2016 15:38 1 790 1

Дончев: Има интерес от няколко чужди компании към АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • реактор-
  • централа-
  • томислав дончев
Дончев: Има интерес от няколко чужди компании към АЕЦ „Белене” - 1

Има интерес от няколко чужди компании към АЕЦ „Белене”, колко е сериозен ми е трудно да коментирам. Към момента има заявени намерения. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев.

Запитан докъде стигна преговорите с руската страна за съдбата на реактора на АЕЦ „Белене” и пристигна, и дали са пристигнали в България иранските експерти, които да проверят отговарят ли параметрите му на тяхната площадка, Дончев заяви, че няма как параметрите на реакторите да не отговарят на каквито и да било изисквания, защото са произвеждани съобразно най-високите изкисквания за Европа.

„Всяко ядрено съоръжение, което се прави за Европа е по-скъпо, сложно и с по-тежки стандарти за сигурност, отколкото, където и да било по света. В тези разговори една основна тема е дали ще се стигне до сделка и цената. Хубавото е, че имаме алтернативи – или се намира инвеститор, който да гради ядреното съоръжение за негова сметка или се търси вариант за препродажба”, каза Дончев, цитиран от БНТ.

„Ще движим и двата сценария паралелно в зависимост кой ще е по-изгоден. За цената не са водени разговори. Принципният отговор от иранска страна беше, че подобна сделка е възможна и те проявяват интерес принципно. Може би следващият месец ще има тристранна среща. Няма как една подобна сделка да се обсъжда без производителя”, обясни вицепремиерът.

Относно срока от месец, който постави Борисов за решаване на въпроса и дали той ще бъде удължен, Дончев заяви, че може да спазва срок изключително прецизно, когато нещата са е негови ръце. „Не може да си позволим да отлагаме казуса, защото текат лихви. Изключително трескаво се работи. Другият вариант е да се търси вариант за пълна приватизация не само на произведеното оборудване, но и на площадката на Белене, което от икономическа гледна точка е най-добрият вариант, защото би ни позволило да покрием всички направени разходи до момента”, подчерта Томислав Дончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯДРЕН СПЕЦИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    ТЪРСЯ ДА КУПЯ СВОБОДЕН ЯДРЕН РЕАКТОР ЗА ИЗНОС В АФРИКА.
    АКО НЯКОИ ЗНАЕ КЪДЕ СЕ ПРОДАВА ДА ДАДЕ КОРДИНАТИ.
    БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА СЪДЕЙСТВИЕТО