838 0

Реформаторите искат реформа в енергийните дружества

Стефанаки Йоанис

В рамките на парламентарния контрол в петък Димитър Танев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок и на бюджетната комисия в парламента, изрази недовоство от забавянето с 9 месеца на издаването на наредба публично оповестяване и оптимизиране на разходите в енергийните дружества с 50 и над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Това стана чрез втори въпрос на Танев към министър Петкова в последните 6 месеца, свързан с тази наредба. Още през февруари депутатът поиска информация от МЕ за закъснението на документа, който трябваше да е готова през октомври 2015 г. Тогава Танев призова да бъде записано и 10% съкращаване на разходите, както и предвиждане на санкции за неизпълнение на това задължение.

Въпреки изготвения проект на наредбата, качен за обществено обсъждане на 09.03.2016 г., провелия се парламентарен контрол, изпратеното от мен писмо с конкретни предложения и поетия ангажимент в най-кратки срокове тя да бъде обнародвана и да влезе в сила, няколко месеца по-късно все още няма готов нормативен акт, каза от трибуната Танев.

Той заяви, че ще следи за съдържанието на акта, както и дали е спазено обещанието за 10% съкращаване на разходите в сектора и по-ефективен контрол.

България


Напиши коментар:


Публикувай