1 971 1

Все повече млади вземат кредит

Милена Богданова

Ако допреди 6-7 години българинът вземаше потребителски кредит, основно за покупката на пералня или друг голям домакински уред, то към днешна дата най-много заем се взема за телевизор, смартфон и лаптоп, сочат данните от проучване на една от българските банки. Това показва, че българинът все повече се дигитализира и нараства процентът на тези, които ползват онлайн услуги или извършват покупки през интернет.

Друга важна тенденция, която се наблюдава на пазара е, че все по-млади българи прибягват до заем. Става дума за хора на възраст между 23 и 37 години. „Развиха се някои индустрии, които търсят много млади хора – IT и аутсорсинг. Налице е добра доходност и добри заплати, които предизвикват интерес към закупуване на стоки и услуги, а в същото време от другата страна има неразбиране – обикновено в банките. Затова смятам, че там (бел. ред. по-младата възрастова група) има голям потенциал и търсенето се увеличава”, коментира за Факти.бг банкерът Цветан Питринин тенденцията все по-млади хора да вземат потребителски заем. „Срокът нараства, но нараства и сумата, което означава, че вноските се запазват като размер. Българинът иска по-бързо да си изплаща кредита”, допълва той.

Наблюдава се и голям ръст сред хората, които вземат кредит за ремонт на жилище или доплащане на малка сума при покупката на недвижим имот. Също така българинът прибягва и до вземането на заем за образование и медицински услуги.

Проблемът остават депозитите, поради наличието на нулеви или отрицателни лихви. При тях почти не се наблюдава ръст. Близо 70% от депозантите са с висше образование. „Това са по-високо платени хора и такива, които са по-наясно, че трябва да спестяват, за да може да разполагат със средства, било то поради възрастово или настъпване на чисто икономическо събитие”, допълва Питринин. Около 20% от тези, които спестяват средства са със средно образование.

Потребители, които са купили или поръчали стоки или услуги чрез Интернет в държави от ЕСКоментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 19:01  28.07.16
    Българинът се дигитализира и идиотизира щом тегли кредит, за да си купи таблет.

Напиши коментар:


Публикувай