26 Юли, 2016 18:14 1 458 2

Има ли рационално решение на казуса с оборудването на АЕЦ“Белене“ ?

  • рационално решение-
  • казуса-
  • оборудването-
  • аец белене

Имат думата специалистите

Енергийните специалисти в Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) следят с безпокойство развитието (по-скоро липсата на развивие) на проблема с поръчаното ядрено оборудване за АЕЦ“Белене“, по което българската страна има сериозни задължения – от една страна, лихвите (а вероятно и складови разходи), които се повишават опасно бързо, а от друга, отсъствието на експертни становища при обсъжданите алтернативи, които изглежда се водят единствено на политическо ниво.

Безпокойството ни произтича от високото ниво на риск да се вземе неоптимално решение (или да не се вземе никакво решение!), както от финансова, така и от инженерна гледна точка - резултат от прибързаност, дефицит на време и неясните алтернативи на този толкова сложен казус. Само преди по-малко от месец БЕМФ предложи да се потърси компетентна помощ , както от специализираната в тази област международна организация МААЕ-Виена, така и от Европейската комисия . За съжаление нашия призив не бе чут, твърдят експертите.

Считаме, че каквото и решение да бъде взето в близките месеци, то трябва да има за основна цел да минимизира финансовите щети на НЕК, да бъде бързо, детайлно обосновано и с ясен времеви хоризонт, но което да не оставя скрити проблеми, проявяващи се на по-късни етапи.

Считаме, също така, че решението следва да се базира на широка експертна дискусия и сравнителен анализ на поне 3 алтернативи, както и на оценка, изготвена в съответствие с добрите международни практики, на перспективите за развитие на енергетиката до 2050 година в контекста на задълженията на страната по опазване на климата и на опит да бъде прогнозирано потреблението на електрическа енергия в региона в този период и нивата на цените на борсите.

В съответствие с горното БЕМФ предлага да бъдат организирани експертни обсъждания по темата за търсене на допълнителна алтернатива на техническо ниво, в резултат на които да се достигне до ясно посочване на ползите и рисковете за всяка една алтернатива .

Такова обсъждане е планирано и в един от панелите на 6-тата регионална енергийна конференция, която ще се проведе на 19 и 20 септеври тази година в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    2 0 Отговор
    ИМА - ДА СЕ ДОСТРОИ БЕЛЕНЕ!!!!!

    ТИЯ ТИКВИ НАШИ УПРАВНИЦИ АКО ИМАТ ПОГЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ ДЕН НАПРЕД В БЪДЕЩЕТО ЩЕ НАПРАВЯТ ПРАВИЛНОТО, АМА СА ТИКВИ....
  • 2 Бл Благов

    2 0 Отговор
    В един момент ,когато сме изправени пред един проблем струващ на държавата милиарди левове и ние трябва да постъпваме дипломатично т.е. да омайваме и Русия и Иран и кого ли още,един не знам как да го нареча министър казва : Руски самолети нарушават пространството ни !Това или е голяма глупост или антибългарска поръчка! Не знам какво мисли Върховния ,ама изглежда и той не е много в час! За к'во му беше тогава тази разходка до Иран?