28 Юли, 2016 09:25 1 665 2

Спор в ефир за заплатата на висшистите

  • пламен димитров-
  • васил велев-
  • заплатата-
  • висшистите

Предлагат минимална заплата за висшисти в размер на 690 лева

Спор в ефир за заплатата на висшистите - 1
Снимка: Нова телевизия

„От няколко седмици ние сме сложили на масата официално предложение към изпълнителната власт и към работодателите за минимален доход на хората, които имат съответното образование и работят по специалността си”. Това заяви по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му, всъщност 99% от договорените минимални осигурителни доходи са над 700 лева.

"Това не е нова идея", коментира от своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АКИБ).

Димитров и Велев влезнаха в ожесточен спор за това дали трябва да бъде увеличена заплатата на висшистите.

Според Пламен Димитров така ще се увеличи броя на квалифицираните специалисти у нас. Велев обаче изрази несъгласие, защото висшисти в България има много, но се търсят за определени професии, в които има дефицит.

"Трябва да се насърчат младите, за да започнат да се образоват. Не може всеки да взима ей така 690 лева, защото е завършил висше", заяви Велев.

"Искаме регламент за минимален доход на висшистите от 690 лв. и го поставихме пред управляващите. Такава мярка имаше при обсъждане на закона за държавния служител, но тя отпадна", каза от своя страна Пламен Димитров.

"Реалният живот има пазар на труда и той определя цената на труда. В държавната администрация трябва да се водят такива преговори. Всяко едно регулиране на пазара на труда води съм бягство в сивия сектор. За софтуерните инженери имат по-високи заплати. Проблемът не е че нямат висшисти. Проблемът е, че няма висшисти, от които икономиката има нужда. Например няма инженери. Има повече свободни места в университетите, отколкото завършващите средна образование. Учи се това, от което държавата няма нужда. За юристи няма глад. Преговори няма да водим вече за минимални осигурителни доходи. Минималната заплата трябва да е различна за различните икономически дейности", веднага отвърна веднага Васил Велев.

Двамата много се разпалиха, като като дори говориха един през друг.

"Ако спрете да говорите, ще разберете какво искам да ви кажа", заяви Васил Велев.

"Това няма как да стане, само Вие искате само да говорите. Вие говорите от 10 минути", възмути се Пламен Димитров.

Той не спря да говори в ефир докато опонентът му се опитваше да защити тезата си. "Абе, излагате се, моля ви!", отсече Васил Велев.

"Не ме нападайте и не ме обиждайте, защото и аз мога да почна. Ако вие сте олигарх или имате общо с тях, аз нямам", заяви Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    1 0 Отговор
    Защо ши.аният български "бизнес" много държи работещите за него да са полугладни и при всяко повдигане на въпросът за възнаграждения, пищят като ощипани моми? Изобщо политиката на икономии, както е известно, води до мизерия!!! Ама на нашите "бизнесмени" какво им пука, нали ежегодно ще си сменят джиповете, бентлитата, майбаховете и др.п както на себе си, така и на любовниците си. То според тях - това е живота - кой както се нареди. Е, няма да повдигам сега въпроса пък от къде са им първоначалните капитали на болшинството от "бизнесмените"...

    Коментиран от #2

  • 2 Лудия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защо":

    Приятелю,
    НЯМА КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ. Всеки работодател иска да задържи читавите хора, нали някой трябва да свърши работата.

    Не е нормално българин, завършил 12 клас да не познава часовник със стелки.

    Не е нормално да изпитваш ВИШИСТИ, като ги караш да си напишат имената на български без грешки.

    Лесно е да хулиш другите и да рушиш. Трудно се гради.

    Онзи главуняк нека да направи фирма.
    Нека изкара печалба на пазарен принцип.
    ДА ПЛАТИ ДАНЪЦИ, МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ, КРЕДИТИ И ДА МУ ОСТАНАТ ПОНЕ ПЕТ ЛЕВА ПЕЧАЛБА.
    Тогава ще му слушам глупостите с внимание.

    Ти конкретно какво си направил за да стане България по- добро място за живот?