945 0

Пазарите под натиска на Brexit и Китай

Венцислав Михайлов

Макар юли да е сравнително спокоен месец за капиталовите пазари, тази година имаме необичайна ситуация. След като притесненията относно темпът на растеж на икономиката на Китай и движенията в цената на петрола започнаха да отшумяват, фокусът на инвеститорите се измести към важните събития на местно ниво. Това се посочва в месечния отчет на ДФ „Компас Глобъл Трендс“.

В Европа вниманието беше насочено към Brexit, от една страна, и състоянието на италианските банки, от друга. В САЩ погледите са към данните за развитието на икономиката, от които ще зависят в голяма степен решенията на ФЕД за хода на паричната политика, както и към представянето на компаниите по време на стартиралия отчетен сезон.

През последния месец доходността на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ достигна 2,55% при цена на един дял от 1,0531 лв. Сред най-добре представилите се компании през юли в портфейла на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ се нареждат: фармацевтичните Celgene Corp. (+13,64%) и Alexion Pharmaceuticals (+10,03%), технологичната компания Apple Computer Inc. (+8,90%), социалната мрежа Facebook Inc. (+8,35%) и платформата за онлайн търговия Amazon Inc. (+5,93%).

През август очакваме по-голямата част от компаниите в портфейла на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ да публикуват финансовите си резултати за второто тримесечие на 2016 година. Досега повечето компании от S&P 500 представят положителни резултати, което е индикация, че поскъпването на щатския долар и спада на цената на петрола не се отразяват толкова негативно върху печалбите, както преди, посочват от ДФ „Компас Глобъл Трендс“.

Заедно със силните фундаменталните качества и дългосрочния потенциал за растеж на бизнесите на селектираните компании, мениджмънтът на фонда очаква продължаване на поредицата отлични финансови резултати и през оставащата част на текущия отчетен сезон.Напиши коментар:


Публикувай