1 099 0

Ще се отрази ли опитът за метеж на турската енергетика?

Ще продължи ли Анкара да е важен енергиен играч в региона?

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Ролята на Турция като стратегически енергиен играч в региона няма да се промени – въпреки проваления опит за военен преврат в страната и нестабилността, заявиха експерти пред Анадолската агенция.

„Регионалната роля в енергетиката продължава да бъде ключов елемент от икономическата динамика на Турция“, заяви Дейвид Меркел, старши сътрудник в центъра „Евразия“ към Атлантическия съвет на САЩ.

„Ако Турция се върне към стабилността и има компетентни служители в енергийните агенции и министерства, то ефектът от опита за преврат ще е незначителен“, заяви експертът.

По думите му Турция е важен регионален играч в енергетиката и особено на фона на усилията да бъде намалена зависимостта на Европа от Русия.

„Дейли Сабах“ припомня, че близо 30% от годишното потребление на природен газ в Европа зависи от Москва. Брюксел се опитва да намали тази зависимост чрез диверсификация, а азерските находища в Шах Дениз са един от инструментите за постигане на тази цел.

Трансанадолският газопровод (TANAP) ще започне да функционира през 2018 година, като се очаква капацитетът му да е 16 милиарда кубични метра.

Въпреки твърдението на Дейвид Меркел, че Турция може да спомогне за европейската енергийна сигурност, Волкан Йоздемир – ръководител на Института за енергийни пазари и политики (EPPEN) – заяви, че затоплянето на отношенията между Москва и Анкара може индиректно да засегне Европа.

„Смятам, че ще наблюдаваме сближаване между Турция и Русия след опита за военен преврат. Ако двете страни постигнат съгласие за „Турски поток“, Русия ще има още един южен коридор. Това е нещо, което Европа не иска“, заяви Йоздемир.

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай