3 Август, 2016 15:10 1 528 0

Ще се отрази ли опитът за метеж на турската енергетика?

  • турция-
  • преврат-
  • енергетика-
  • русия-
  • европа-
  • икономика

Ще продължи ли Анкара да е важен енергиен играч в региона?

Ще се отрази ли опитът за метеж на турската енергетика? - 1
Снимка: БТА/ AP

Ролята на Турция като стратегически енергиен играч в региона няма да се промени – въпреки проваления опит за военен преврат в страната и нестабилността, заявиха експерти пред Анадолската агенция.

„Регионалната роля в енергетиката продължава да бъде ключов елемент от икономическата динамика на Турция“, заяви Дейвид Меркел, старши сътрудник в центъра „Евразия“ към Атлантическия съвет на САЩ.

„Ако Турция се върне към стабилността и има компетентни служители в енергийните агенции и министерства, то ефектът от опита за преврат ще е незначителен“, заяви експертът.

По думите му Турция е важен регионален играч в енергетиката и особено на фона на усилията да бъде намалена зависимостта на Европа от Русия.

„Дейли Сабах“ припомня, че близо 30% от годишното потребление на природен газ в Европа зависи от Москва. Брюксел се опитва да намали тази зависимост чрез диверсификация, а азерските находища в Шах Дениз са един от инструментите за постигане на тази цел.

Трансанадолският газопровод (TANAP) ще започне да функционира през 2018 година, като се очаква капацитетът му да е 16 милиарда кубични метра.

Въпреки твърдението на Дейвид Меркел, че Турция може да спомогне за европейската енергийна сигурност, Волкан Йоздемир – ръководител на Института за енергийни пазари и политики (EPPEN) – заяви, че затоплянето на отношенията между Москва и Анкара може индиректно да засегне Европа.

„Смятам, че ще наблюдаваме сближаване между Турция и Русия след опита за военен преврат. Ако двете страни постигнат съгласие за „Турски поток“, Русия ще има още един южен коридор. Това е нещо, което Европа не иска“, заяви Йоздемир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА