Last news in Fakti

4 Август, 2016 15:48 1 817 4

Над 4 млн. лв. тръгват към пчеларите

  • пчели-
  • пчелари-
  • пари-
  • субсидии
Над 4 млн. лв. тръгват към пчеларите - 1

Пчеларите ще получат държавна помощ „Деминимис“ в размер на 4 300 000 лв. , както и че България има одобрение на първата модификация по Програмата за развитие на селските региони, която ще осигури директна подкрепа на пчелните семейства за сектора Мобилно пчеларство.

Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Тя откри фестивала на Странджанския манов мед в Царево. Това е тринадесетото му издание.

Министерството на земеделието и храните работи също и по финализиране на процедурата за регистрацията на странджанския манов мед, като защитено наименование за произход. След като документацията бъде представена и в Брюксел, марката „Странджански манов мед“ ще бъде защитена в цяла Европа.

По време на Фестивала, министър Танева посочи, че сектор „Пчеларство“ е изключително експортно ориентиран отрасъл, в най-голяма степен от всички сектори в земеделието. Производството на пчелен мед за страната през 2015 г. е било около 11 400 тона, от които 9 400 тона са за износ. Тя благодари на производителите за усилията и труда, които полага на пазара да има продукт, който е здравословен.

Танева обясни още, че с одобрението на първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., за първи път ще се осигури директна подкрепа за  мобилното пчеларство по мярка „Агроекология и климат“ за осигуряване на разнообразна паша на пчелите. „Тази мярка бе приета с различни условия, с изискване за мобилни пчелини в територии, които са защитени в „Натура 2000“ и в териториите на НР1 и НР2, с различни природни ограничения. Има и срокове, в които мобилните пчелини трябва да пашуват на тези места“, поясни министърът. Тя информира, че плащането, което ще се получи е на стойност 15.37 евро на пчелно семейство. 

Десислава Танева припомни, че идеята за мярката е възникнала в началото на нейния мандат и сега, година и половина по-късно, пчеларите ще могат да се възползват от европейската подкрепа, което ще доведе до ръст в сектора.

Министърът на земеделието отбеляза, че тази година България ще има рекордна реколта от пшеница и е увеличила производството си във всички категории животни. „Отчитаме най-големият ръст в областта на зеленчукопроизводството и се регистрира най-големият процент на площите с трайни насаждения, благодарение на обвързаната подкрепа”, съобщи още Танева.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi

    0 0 Отговор
    Добра новина . Имаме нужда от добри новини ! Руската хибридна информационна воина към България се мъчи да всява чрез пресата и някои саитове чувство на тревожност и непълноценност на живота в България !!!
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ако бяхме "под руско" ,Путин щеше да им даде 5 млн
  • 3 aaa

    0 0 Отговор
    Даже два пъти повече
  • 4 Пчелар

    0 0 Отговор
    Така убивате пчеларството