5 Август, 2016 12:10 2 547 11

Експерти: Да се договорим с руснаците за АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • оборудване-
  • газ
Експерти: Да се договорим с руснаците за АЕЦ „Белене“ - 1

Става ясно, че идеята за продажба за оборудването за "Белене" не е възможна, поне това показаха преговорите в Иран, каза пред БНР Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на БУЛАТОМ. Той заедно със Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт коментира отговорите на писмото на премиера Бойко Борисов до Брюксел. В него страната ни постави въпроси, свързани с проекта за АЕЦ "Белене".

Дали ще се строи друга мощност, това е решение на България и каквото и да правим, трябва да следваме правилата и да уведомим Комисията, ако се стигне до решение за осъществяване на проекта. Проблемът е във вашите ръце, решавайте, но ни уведомете - това е отговорът. Процесът по искане на съгласието на ЕК е сложен и дълъг. Това беше направено по първия вариант за проекта. България знае как се прави това, защото веднъж вече е проигравано.

Писмото на Юнкер е принципно и друго не може да бъде. ЕК не може да се ангажира с подкрепа за конкретен проект, каза Славчо Нейков.

По-голямата част на писмото на Юнкер е посветена на газа. За ядрената енергетика е точно това - вземете решение и ни уведомете. България може да използва това писмо за отговор на два въпроса - какво да се прави с "Росатом", защото лихвите се трупат с бясна скорост. Дали да се изгражда "Белене", или 7-и блок е стратегически въпрос. Има огромна разлика.

167 хиляди евро на ден са много пари. Толкова губим по проекта "Белене". Законът казва, че трябва да има стратегическо решение, смята Нейков.

Станислав Георгиев подчерта, че в момента сме в патова ситуация и ако някой губи, това е преди всичко България. В момента не плащаме нищо, но задлъжняваме. Никой не казва откъде ще вземем парите. Това е огромна сума за България. В компетенциите на правителството е да вземе решение, но вариантите не са много. Дано не се стигне до варианта с продажба за нищожни пари, както стана с оборудването, което най-напред беше произведено за "Белене". Руската страна има интерес да построи АЕЦ в страна от ЕС. България винаги е печелила, когато е правила нещо, с което големите не са съгласни. Нашият интерес е да имаме нова генерираща ядрена мощност.

Славчо Нейков смята, че писмото на Юнкер съдържа признание за това, което правителството е направило. България се върна на масата с една проективна позиция. На 9-и август ще има среща на президентите на Турция и Русия. Преди това се срещнаха министрите на икономиката и една от темите беше "Турски поток", който е конкурентен на "Южен поток".

Позицията на ЕК е принципна. Юнкер припомня, че трябва да се спазват европейските правила и подчертава, че предстои много работа. Прави връзка с инициативата на девет страни за газова свързаност.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan

    0 1 Отговор
    Русия води хибридна воина спрямо България !!! Големия шлем е руския коварен план за фалит на НЕК и изкупуването му на безценица от русия заедно с цялата инфраструктура !
    Незабавен съд за Р. Овч.и компания за поръчване и плащане без договор и цена !!!

    Коментиран от #5

  • 2 455

    1 0 Отговор
    Неустойките да ги плащат тези,които не ни позволяват Южен поток и АЕЦ Белене/американците/.
    И да се разкарат от мариците.

    Коментиран от #9

  • 3 сноу

    0 0 Отговор
    Че какво друго да каже Юнкер-цялата му биография е изсулване,изнизване ,изплъзване ,сучене и здраво цуцане..Това е най-големия безотговорник на отговорно място..
  • 4 Пиф

    0 0 Отговор
    Иване, Овчаров е един от престъпниците към нас и България. А са стотици хиляди... Но истината е, че докато се моткаха с годините и крадоха пари като консултанти по проекта разни тарикати, пропуснати ползи от ниски цени на материали по проекта, то досега ако го бяха направили този проект, щеше поне готов АЕЦ да имаме, а сега нямаме АЕЦ имаме дългове и то растящи, имаме уговорките на мафиотите на власт с разни европейски комисари, които буквално чрез насоки ни управляват, а местните само кимат щастливо за да са на постчета и парици... и на практика нямаме нищо, освен ПАСИВИ. А пасив означава загуби. Сега разбираш ли, че ние нямаме нито охрана нито защита нито гаранции и застраховки? че никой не може да ни гарантира, че ддори политиците ни няма да ни прецакат. тогава защо плащаме застраховки, защо имаме МВР като няма никаква полза от това? за а храним паразити търтеи - това е истината. Щото ако с тия пари, които им се плаща на хилядди бюрократи иотделно на купчина техни роднини по комисии и постове навред си бяхме наели охрана просто да залавя и пази от бандити сега България щеше да я има. Ала я няма. Има мафия на кокал и загиващ народ и държава. А ти кажи, колко струва една такава централа сега? В милиарди? Е, прибави няколко милиарда, които ще си договорят дори и местните политици за да намажат отгоре и виж какво печелим и губим! Освен дългове и минали загуби нови загуби. Винаги губим заради скапаните продажни политици и непукисти военни и ченгета. да не броим от ддесетилетия в близък план - още от соца и ддосега. А преди това и векове наред. Е, как се просперира в тоя проклет мафиотски абсурдистан? само ако си мафиотче под чадъра на мафията на власт. Аз винагии съм се чудел - абе по какъв критерий и на какво ги учат в тия военни и ченгесарски училища? не са ли ги учили, че охрана на ържава включва и охрана от вредни решения на политици? И че ако искат да спасят народ и държава трябва да ритат и вредни политици дори и с куршуми в мутрите им! на това явно не ги учат? А това е основата на охраната - да риташ престъпността било от Президент и надолу! няма друг тип охрана - не риташ ли престъпността, няма охрана. Останалите лафчета не важат. как ще спасиш народ когато парламента му е пълен с врагове? Ами министерствата? И там...
  • 5 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ivan":

    Иване, иванееее.. Докога с тия изтъркани нпо лозунги. Зорлем ще ни направите комунисти. Едно време се борехме срещу простотиите на комунягите и сега набедени демократи да ни обвиняват в комунизъм. То е ясно че продажниците цвят нямат.
  • 6 незнайко

    2 0 Отговор
    ЕС ни накара да си затворим 4 реактора, а сега каквото решите само ни уведомете. Май им се разлюляха краката, след грандиозното изпълнение на Меркел. Не може да има двойни критерии. Сега зависят много от нашето отношение към мигрантите и това трябва да използват нашите управници. Ако си изиграем картите както трябва, всички потоци ще минат през БЪЛГАРИЯ.
  • 7 гост

    0 2 Отговор
    Да се спрат ВСИЧКИ връзки с Русия! Само губим от тях така или иначе! Да се премахнат всички руски паметници и да се затворят всички техни бизнеси в България!

    Коментиран от #8

  • 8 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    А да се премахне буквата Р от азбуката?
  • 9 Стк 412

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "455":

    Mариците са Американски колкото Българите са Негри...Както менте комисията която разследваща КТБ...уж Английска или Американска....

    Коментиран от #10

  • 10 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стк 412":

    "В присъствието на Иван Костов вчера шефовете на НЕК и на "Мини Марица-изток" Данаил Тафров и Петко Петков подписаха основните договори за проектите по ТЕЦ-овете "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", за които се преговаря вече четири години.

    През следващите 6-9 месеца двете американски компании - AES и "Entergy", ще вземат банковите заеми и ще започнат работа по двата проекта. След 2004 г. двете централи ще осигуряват 25% от произведената електроенергия у нас. Делът на "Марица-изток 1" ще е между 10% и 11%"
    Нещата се забравят и изопачават!
  • 11 Фронто

    0 0 Отговор
    Какво да договаряме още? Имаше търг спечелен за 3'9 млд. Да изпълняват _ за 3,9 млд!