Last news in Fakti

9 Август, 2016 04:17 2 147 2

5 неща, които да направите, ако загубите работата си

  • загубите работата си-
  • работа-
  • уволнен-
  • съвети-
  • служител

В такива моменти е важно да съберете бързо мислите си

Ако някога сте губили работата си, то най-вероятно вече имате представа как да се отнасяте към първоначалния шок и недоверие, които често биват плътно следвани от чувства като объркване и гняв. Когато загубите работата си, особено ако това е било неочаквано, може да се окаже трудно да съберете мислите си и да осъзнаете какво точно трябва да правите от тук нататък.

Може би някои от вас ще съберат бързо мислите си, ще се вземат в ръце и ще продължат напред, но други най-вероятно ще се нуждаят от помощ или поне от съвет.

Представяме ви няколко съвета, написани от кариерни експерти, които  да ви помогнат да възвърнете работната си мотивация възможно най-скоро.

Подредете вашите препоръки

Очевидно, ако току-що са ви уволнили, ще трябва да си намерите нова работа достатъчно бързо. Помислете за нещата, които ще направят търсенето на работа по-лесно. Един от важните фактори, които ще ви помогнат в това начинание, ще бъдат професионалните референции.

Ако вашият работодател ви е уволнен заради нещо, с което не сте се направили, може да се наложи да бъдете малко по-креативни когато го молите да ви даде препоръка и да гарантира за вас.

Уведомете всички

От решаващо значение е да държите хората, с които сте работили до този момент, в течение на вашето движение. Изпратете групов имейл от представителната си поща, т.е. от електронна поща с името и фамилията ви, а не с името на домашния ви любимец, някой тийнейджърски прякор или името на комикс герой.  Ако не разполагате с подходящ личен имейл адрес, сега е моментът да създадете такъв, защото много скоро ще ви се наложи да изпратите един куп CV-та.

Използвайте този имейл адрес, за да уведомите околните, че сега може да бъдете открит тук. Вашият предишен работодател вероятно ще пренасочи входящата ви.

Подновете автобиографията си

Вашето мотивационно писмо и автобиографията ви са най-важните маркетингови инструменти, с които разполагате, така че актуализирането им трябва да бъде приоритет. Колкото по-скоро направите това, толкова по-скоро ще можете да започнете с търсенето на нови позиции.

Професионалните социални платформи

Съсредоточете се и върху обновяването на профила си в LinkedIn, Zaplata и други професионални мрежи. Попълнете и подновете профила си така ,че да изглежда професионално.

Времена работа

В зависимост от финансовото ви положение, може  да ви с наложи да си намерите временна работа, която да плаща сметките ви докато търсите по-трайно решение. Помислете за работа на непълен работен ден, за да можете спокойно да търсите мечтаната позиция и временната ви работа да не се превърне в постоянна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    0 0 Отговор
    Работа е за глупаците !Умните хора карат другите да работят вместо тях!
  • 2 Guest

    0 0 Отговор
    Добре казано първия коментар