Last news in Fakti

9 Август, 2016 15:29 1 074 1

МЕ покани експерти от „Росатом“ за провеждане на среща на работната група за „Белене“

  • ме-
  • експерти-
  • росатом-
  • среща-
  • работна група-
  • белене-
  • южен поток
МЕ покани експерти от „Росатом“ за провеждане на среща на работната група за „Белене“ - 1
Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изпрати писмо до генералния директор на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом" Сергей Кириенко за определяне състава на работната група, свързана с проекта „Белене“. От българска страна в групата ще участват изпълнителните директори и експерти от „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Националната електрическа компания“ ЕАД. 

Петкова отправи покана към руската страна да посети България в периода от 15-ти до 30-ти август тази година, за да продължат детайлни разговори по сътрудничеството в ядрения сектор.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Експертите ще обсъдят в детайли взаимоизгодните и за двете страни опции по проекта „Белене“ и ще предложат решение в най-кратки срокове.

За съвместните работни групи пръв заговори министър - председателя Бойко Борисов след разговорите му с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и президента на Русия Владимир Путин. Работните групи за възстановяване на руските енергийни проекти, включително и на строителството на газопровода „Южен поток“.

Вчера от Министерството на енергетика на Русия заявиха пред РИА Новости, че не е получавало официално предложение от България за създаване на работна група по проекта за строителството на газопровода в Черно море.

„Официално предложение от българска страна в министерството на енергетиката за работна група не е постъпвало“, съобщиха вчера от руското министерство.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    А, к'о танаааа? Ще се наложи посещение от поне двама сенатори. Биг брадър бди.