729 1

МЕ покани експерти от „Росатом“ за провеждане на среща на работната група за „Белене“

МЕ покани експерти от „Росатом“ за провеждане на среща на работната група за „Белене“
Снимка: БТА
Калина Петрова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изпрати писмо до генералния директор на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом" Сергей Кириенко за определяне състава на работната група, свързана с проекта „Белене“. От българска страна в групата ще участват изпълнителните директори и експерти от „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Националната електрическа компания“ ЕАД. 

Петкова отправи покана към руската страна да посети България в периода от 15-ти до 30-ти август тази година, за да продължат детайлни разговори по сътрудничеството в ядрения сектор.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Експертите ще обсъдят в детайли взаимоизгодните и за двете страни опции по проекта „Белене“ и ще предложат решение в най-кратки срокове.

За съвместните работни групи пръв заговори министър - председателя Бойко Борисов след разговорите му с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и президента на Русия Владимир Путин. Работните групи за възстановяване на руските енергийни проекти, включително и на строителството на газопровода „Южен поток“.

Вчера от Министерството на енергетика на Русия заявиха пред РИА Новости, че не е получавало официално предложение от България за създаване на работна група по проекта за строителството на газопровода в Черно море.

„Официално предложение от българска страна в министерството на енергетиката за работна група не е постъпвало“, съобщиха вчера от руското министерство.

 

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Goro Lafchi
    Отговор
    1 18:16  09.08.16
    А, к'о танаааа? Ще се наложи посещение от поне двама сенатори. Биг брадър бди.

Напиши коментар:


Публикувай