Last news in Fakti

9 Август, 2016 21:52 1 776 4

Русия пак блазни Турция с евтино синьо гориво

  • газ-
  • газопроводи-
  • турски поток-
  • цени-
  • транзит

Строителството на първия участък от „Турски поток” може да бъде завършено през втората половина на 2019 г.

Русия пак блазни Турция с евтино синьо гориво - 1
Снимка: АП/БТА

Въпросът за отстъпката за руска газ при строителството на „Турски поток” не е обсъждана, но министерството на енергетиката е готово да обмисли по-ниски цени за синьото гориво за Турция. Това заяви в интервю за телевизия „Россия 24” енергийният министър на Русия Александър Новак.

Той отбеляза, че строителството на първия участък от „Турски поток” може да бъде завършено през втората половина на 2019 г. Относно цената за синьото гориво за Анкара Новак посочи, че в момента цената му е много по-пазарна.

Русия вече били предала на Турция и подробна пътна карта с точните дати за изграждането на новото газово трасе, разкри Новак.

Цената за отстъпката беше една от основните пречки пред реализирането на „Турски поток”, припомнят енергийни анализатори.

До 2003 г. руският природен газ идваше в Турция чрез Украйна, Молдова, Румъния, България. През 2003 г. Русия започна експорт чрез „Син поток” и значително намали транзита по описаното трасе.

С изграждането на „Турски поток” Анкара се превръща в голям газов хъб за Южна Европа, Балканите и Близкия изток.

След преговори с „Газпром” страната получи намаляване на цената на руския газ до $260 за хиляда куб. м. От това ще могат да се възползват и работещите в Турция компании - Enerco Enerji, Bosphorus gas, Avrasya gaz, Shell, Bati Hatti, Akfel gas и Kibar Enerji.

При визита си в Анкара на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви края на „Южен поток” и раждането на алтернативния „Турски поток”. Първоначалните планове бяха за изграждането на четири тръби по дъното на Черно море с капацитет от 15,75 млрд куб. м. всяка. Газопроводът трябваше да мине 660 км по старото трасе от „Южен поток" и 250 км. в ново направление към европейската част на Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиф

    1 0 Отговор
    Сега къде са руссофобите плюещи всичко русско и дори Южен поток? е, сега ще има Турецкий поток. А ние ще купуваме от Турция. а всеки, който купува от посредник, няма гаранция, че поради неговите интереси няма да плаща по-висока цена. сега да видим какъв ход ще направи Боце Велики и гвардия и дали ще ни увери, че до 2020 г. нашият газ ще бъде в хъбовете ни? то и така и така мрат делфини явно от сонарите на сондажа, та поне газ да имаме? Ала дали?
  • 2 Киро

    0 1 Отговор
    Южен Паток е транзитен газопровод, тоест ние нищо нямаше да продаваме, нито да го ползваме!
    Ясно ли ти е?

    А освен това любимите ти червени поклонници бяха надули цената му до несвяст!
    Оня наглец Овчаров каза, че за 22 години ще изплатим инвестицията, само дето не може технологично да се натовари на 100% заради помпената станция, даже на 50% не може, тоест отидохме на 50 години изплащане.

    Ако някога си имал макар и слаб допир с икономика, то тогава би ти било ясно, че инвестиция, която се изплаща за 50 години, Е СМЕШНО понятие.
    Да не говорим, че скоро масово ще се ползва енергия от възобновяеми източници, а и нищо чудно да намерят газ в Черно Море!

    Коментиран от #3

  • 3 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Я, един многознайко! Ми тръбата през Украйна каква е, ооо Великий разуме? Нима Украйна не точи от нея? Нима не събира такси? Откъде се излюпи ти? Или си пълзящ по Козяк? Ахаааа!
  • 4 ДОЛУ РУСИЯ

    0 0 Отговор
    резака Путин клекна и подава