1 768 18

Христо Казанджиев: Рестартирането на енергийните проекти ще бъде катастрофа за България

Те са непосилни за България и са изключително рискови, каза енергийният експерт

Христо Казанджиев: Рестартирането на енергийните проекти ще бъде катастрофа за България
Стефанаки Йоанис

Проектите „Южен поток”, „Бургас — Александруполис” и АЕЦ „Белене” са класически политически проекти и тяхното рестартиране ще бъде огромна катастрофа за България. Това заяви в предаването „Тази сутрин” енергийният експерт Христо Казанджиев.

Според него те не са гарантирани като икономически осъществими проекти и това е било нееднократно заявявано и за трите проекта.

„Към настоящия момент икономическата логика и възможностите на България сочат, че тези проекти са непосилни за България, изключително рискови и тяхната реализация ще доведе до една много голяма икономическа и обществена катастрофа.

По начина, по който е структуриран проектът "Южен поток", той е изключително губещ за България. Не е необходимо страната да предоставя правото на Русия да строи този газопровод на нейна територия, коментира Христо Казанджиев.

Въпросът с купения вече реактор за АЕЦ „Белене” е въпрос, който следва да се обсъди от експертите, да се търси неговата реализация. Важното е България да придобие този актив, да спре плащането на тези огромни лихви, за да минимизира разходите и загубите, допълни Казанджиев.

Според експерта Еленко Божков обаче е възможен рестарт и на три проекта. По думите му България може да има участие в проекта АЕЦ "Белене" дори на 50%.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хобит
  Отговор
  1 09:30  11.08.16
  Руските партии в България, поддържащи енергийната зависимост от Русия няма да допуснат алтернативи. От енергийната мафия се хранят цели кланове и става въпрос за милярди левове годишно.
 • гост
  Отговор
  2 09:31  11.08.16
  Да, но чрез тях точат милиони или дори милиарди от държавата. Как да се откажат като енергийните и инфраструктурните проекти са най-благодатните за присвояване и кражба от страна на политиците?
 • 111
  Отговор
  3 09:48  11.08.16
  Ако го направят, заставам с един камион развалени домати и бой, по парламента! Не затова дали са губещи, не заради оценката, а затова, че веднъж вече бяха спрени, платихме милиарди по тях, за да изградим това, което има в наличност, заеми, сега безбожни лихви, а депутатите си излезнаха във ваканция и им дреме, че след една година и пра, пра внуците ни ще са задължени. Ако тогава са били губещи, защо сега ще ги пускат, или ако тогава са били печеливши, защо бяха спрени?! И не там разни "експерти" да ми се изказват, а да разсекретят договорите и народа да реши, по дяволите за тези проекти. Да видим кой е бил прав, кой се е налапал и къде е голямата далавера. Макар, че като гледам как всички мълчат като бити г.зове, май добре са бръкнали в кацата...
 • обезянко
  Отговор
  4 09:56  11.08.16
  Кой реве най-силно за руските монополни енергийни проекти за сметка България? - Руските партии в България, защото паричните потоци пълнещи черните каси са пропопрционални на парите заробени в енергийни проекти. - Хилядите съветски агенти с българско гражданство, обучавани в масква и щедро финансирани да поддържат максимално дълго енергийната зависимост на България.

 • Goro Lafchi
  Отговор
  5 10:11  11.08.16
  В турция ще се сгроят две АЕЦ, Турски поток. Значи там руските агенти са повече от населението!
 • Патето Яки
  Отговор
  6 10:26  11.08.16
  Бай Тошо можа да построи АЕЦ като българска държавна централа и тока струваше 2 ст дневна 1 ст.нощна .
 • обезянко
  Отговор
  7 10:28  11.08.16
  В коя част на България най-силно реват зависимостта от русия да бъде отново наложена като модел? - Естествено това е северо-източната част, в която са концентрирани руските капитали във бизнеси, имоти и приток на туристи. Там е високата концентрация на национални предатели, склонни да слугуват доживот на руския турист.
 • Изненада
  Отговор
  8 11:35  11.08.16
  Дами и Господа, този обезянко дали не е прекръстена Деса или Коня или е млада кръв в армията от безделници и безродници, които нямат никаква представа от политика и икономика, а е особено важно да виждат навсякъде комунисти, руски шпиони и др.п. и вс това се изчерпва смисълът на живота им.
 • Кой кой
  Отговор
  9 11:37  11.08.16
  Би ли обяснил някой кой е Христо Казанджиев? Предварително благодаря за оказаното съдействие!
 • Бай хой
  Отговор
  10 11:39  11.08.16
  Българските национални интереси са да се изграждат колкото се може повече инфраструкторни и енергийни проекти без абсолютно никакво значение от кого ще се доставят горивата. Българските национтални предатели реват за някаква си енергийна независимост като са ни поставили в робска зависимост от американски и европейски колонизатори които спират всякакви проекти и точат печалбите от такива построени през социализма. Реват за да запазят зависимостта ни от така наречените американски тецове и възобновяеми източници които са собственост на мафията и Българите плащат десетократно повече. В зависимост изпадаме когато нямаме изградени инфраструктори и когато загубим доставчиците на евтини горива. Няма как да наречеш противниците на газовите инфраструкторни прое3кти и изкраждането на АЕЦ освен ПРОДАЖНИ К....ЛЕТА.
 • кроко
  Отговор
  11 12:29  11.08.16
  Чесно казано за толкова години едва ли на някой му е станало ясно защо, нещо дето е тръгнало да се прави в България, ще бъде печелившо или губещо. Обясненията и за едната и за другата позиция са основно празни приказки, без аргументи или точни данни. И със сигурност нашите управляващи доволно са крали и искат още да крадат, дори и да е изгоден проекта. Лично на мен ми се струва, че боко тиквата пуска предизборни фишеци, щото все пак всички в ГРОБ са бивши комуняги и трябва да се привлича електората. Но ми прави впечатление че винаги щом руснаци искат да правят нещо в България, значи е лошо. Даже и туристите им не са добре дошли според някои индивиди по форумите, наричани тролчета. Та, мили тролчета, защо вашите любими американци веднъж не поискаха да направят, ако ще и автосервиз в България? Да не говорим че единствените им „енергийни проекти” са лапането на двата теца Марица 1 и 2, а всички знаем колко печеливши за България са тези „проекти”!
 • Баш майстур
  Отговор
  12 12:30  11.08.16
  Познайте чии фирми ще гушнат далаверата .?Оня с обръчъте ? Проруските партии в БГ ? Всичко става заради комисионите които трябва да пълнят партийните каси на рубладжиите . Нямаме нужда от тези проекти .
 • простака
  Отговор
  13 13:56  11.08.16
  Добре бе, 25 години строят Белене, 2 милиарда за една дупка, за Цанков камък вече не се и говори, а там потънаха още 2 милиарда, без да се знае крайния резултат, колко още пари потъват в джобовете на комунистите и ще потънат не се знае. 10 години се говори за енергийна мафия, но имена не се споменават, добре бе дайте да ги видим тия мафиоти кои са? Нали зад всяко действие и престъпление стои определен ЧОВЕК? Кои са МАФИОТИТЕ???????????????? 25 ГОДИНИ едно и СЪЩО, един и същ тъп филм, НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ВЕЧЕ, не разрахме ли, че няма да стане работата, няма да има нито Белене, нито Южен Поток. Просто едни хора си напълниха джобовете с пари за сметка на останалите балъци и тва е. Българина го лъжат 25 години, едни и същи приказки му приказват, едни и същи теории му развиват, 25 години го крадат и лъжат и хората продължават да им вярват, че и се ядосват и нервират.:) Няма такъв народ и такава държава, уникално племе сме, родени сме явно да бъдем роби и обичаме да ни лъжат, даже си падаме мазохисти. Много прости хора има в БГ-то, ама много и стават все повече.

  Коментиран от #14

 • Гост
  Отговор
  14 15:28  11.08.16

  До коментар #13 от "простака":

  От 28 год. се строи Белене,защото от 28год. сме колония и не ни позволяват ,да взимаме своите решения ,спрямо националните интереси. Помниш кой се "похвали" от Вашингтон ,че е спрял лично три-те проекта.За Бургас-Александруполис ,с право го спряхме,нямаше да получаваме нищо от нефта,но другите 2 бяха структоро-определящи ,нашата икономика.Помниш и кой дойде и наби канчето на Орешарски,когато застанахме дори и срещу Германия.Впоследствие Германия си договори 2-ри свой поток.И сега под реалната угроза Турция да препродава газа, и държи в шах Европа,ЕС изведнъж стана много мек и отстъпчив ,и сега ни разрешават,а мандалото май лопна. Когато станем самостоятелна и суверенна държава , а не колония като сега ,тогава ,ще има проекти ,пари за икономиката, армията ,спорта ,демографията и др. съзидателни лостове на държавата. Погледни къде е сега малка Унгария. Орбан даде на руснаците да изградят два реактора,въпреки натиска,устиска.Руснаците му дадоха пазар.14 000 000 000 живи пари годишно влизат в Унгария.Къде е сега малка Унгария на О.И. в Рио ,и колко медала вече завоюва,така както ние някога преди,когато бяхме страшилище в спорта.Сега ,ако спечелим и един бронз ,ще е чудо,с тези екскурзианти. ТА ОТ ЕДНА КОЛОНИЯ И ТОВА Е МНОГО.

 • Гост
  Отговор
  15 15:40  11.08.16
  Да си допълня коментара. ГОЛЕМИТЕ И БОГАТИ ДЪРЖАВИ,КРАДАТ ОТ ПО-МАЛКИТЕ И БЕДНИ. А БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ КРАДАТ ОТ СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ.
 • стоян георгиев
  Отговор
  16 23:04  11.08.16
  ако се направи нова аец ще фалира нек със сигурност щото новия му дълг няма как да бъде понесен,южен поток също е губещ ,но може да го понесем заради стратегическия интерес,а бургас александропулус е абсолютно неадекватен за нас.

  Коментиран от #17

 • Бай хой
  Отговор
  17 23:17  11.08.16

  До коментар #16 от "стоян георгиев":

  Десииииииии, много си елементарно. Фалират ни многомилиардните годишни интеграционни фондове без никаква възвращаемост, а дори и с утежняване поради развъждане на контингента. А колонизаторите не ни разрешават да похарлчим само няколко милиарда и то разсрочени за 30 години. И при това и от АЕЦ и от газопроводи само след пет години ще започнат да постъпват приходи. Отделно енергийна независимост и излизане на международните пазари със стоки от индустрията и износ на енергия и енергийни източници. Само на теб изглежда не ти е ясто какъв хомот са ни нахлузили партньорите от ЕС и сащ и не оставят да поемем глътка свеж въздух. Искат всичко да е тяхна собственост и да гълтат печалбите а за Българите да остане възможността да плащат най големите сметки в Европа и то с най ниските заплати.

  Коментиран от #18

 • стоян георгиев
  Отговор
  18 23:25  13.08.16

  До коментар #17 от "Бай хой":

  полов ти като много компетентен искам да ми кажеш колко ще е прихода от аец белене ако продава тока си на 10 стотинки и работи 365 дни без прекъсване,пробваи да го сметнеш да видиш кви пари сте изкарва и кви трябва да се набият.опитаи макар за хора с трети незавършен клас да е трудно.мога да помагам ако изпиташ затруднения.след като отговориш на това ще ти задам и едно лесно въпросче за южен поток.та чакам и не ме интерасува друго така че не ме занимаваи с нощния живот на таралежите или популацията на червените мравки в злокучене!

Напиши коментар:


Публикувай