1 254 4

Изненадващо добре са се справили банките

И индивидуалните отчети на прегледа на активите и стрес-тестовете не разкриват притеснителни неща. Това пише във фейсбук профила си финансистът Владимир Каролев.

"Две банки покриват изискването по закон, но трябва да заздравят допълнително капиталовите си буфери - Инвестбанк и Първа Инвестиционна Банка. При ПИБ се изисква ресурс, колкото е печалбата им за една година (150-200 милиона печелят, като вече осигуриха 90 милиона за първото полугодия) - ще го изпълнят за 10-тина месеца. В Инвестбанк ще са нужни малко повече усилия, като първата стъпка е 20 милиона. Там ще трябва и малко работа по намаляване на рисковите активи. ДСК ще трябва да подобри контрола на провизиите си, ЦКБ, Асет банк, Токуда, Тексим и Общинска банка ще трябва да преразгледат бизнес плановете си, за да са по-устойчиви на негативни сценарии. Изненадващо добре са се справили банките, аз очаквах повече предписания и дори по-дълъг период за изпълнение. Сега оставяме банките на мира и гледаме слънчевия уикенд и президентските избори после", посочва Каролев.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Банков каторжник
  Отговор
  1 02:39  14.08.16
  Аууу, колко изненадващо! Трезорите и "активите" на "нашите" банки, колкото и благоприлично да изглеждат, са по-гнусни от хитлеристките сейфове със златни зъби и коронки от жертвите в концлагерите, само дето ние - жертвите им, не сме съвсем умряли, ама почти...

  Коментиран от #2

 • Боби
  Отговор
  2 10:28  14.08.16

  До коментар #1 от "Банков каторжник":

  Айде сега пък и ти! На всички ни се иска да ни дават кредти за по 5 лива лихва на година, ама няма как да стане. Все пак е донре, че след такива бесни тестове се доказа, че системата като цяло е стабилна и обезпечена капиталово.
 • ТеаДи
  Отговор
  3 13:04  14.08.16
  Ето това вече е една наистина добра новина. Естествено Бай Ганьо пак недоволства, въпреки че резултатите са достатъчно ясни и красноречиви и показват, че с банките ни всичко е наред.
 • Дечев
  Отговор
  4 14:59  16.08.16
  ако друго не ни е наред, то поне банковата ни система явно е изрядна. което е добре

Напиши коментар:


Публикувай