Last news in Fakti

15 Август, 2016 09:08 1 273 4

​Любомир Дацов: Българските банки издържаха стрес-теста с много добри резултати

  • банки-
  • ​любомир дацов-
  • стрес-тест
​Любомир Дацов: Българските банки издържаха стрес-теста с много добри резултати - 1

Общите показатели на банковия сектор са много добри. Това показват стрес-тестовете според финансовия анализатор Любимир Дацов.

Според него показателите са два пъти по-високи спрямо стрес-тестовете на европейските банки. Само че ние забравя, че стрес-тестовете на т.нар. европейски банки са за 51 банки най-добрите в Европа, а не в цялата банкова система. Може да се каже, че българските банки издържаха този стрес-тест и то с много добри резултати.

След стрес тестовете може да се очаква, че банките ще финансират и кредитират икономиката малко с по-големи темпове, което също е положителен знак, коментира още Любомир Дацов. 

Ситуацията не е розова, а нормална. Така пред Тази сутрин по бТВ председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов коментира резултатите от стрес тестовете в банковия сектор, които бяха оповестени миналата седмица.

„Стрес тестовете показаха, че банките имат достатъчно капитал спрямо изискванията в европейския регламент“, каза той.

На въпрос възможно ли е да се повтори ситуацията с КТБ, след като тя се случи след изказване на тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, че банковия сектор е стабилен, Андронов отговори, че ако тогава е говорила само централната банка, сега оценката е на 900 души и девет оценителски компании със световно име, които не биха рискували реномето си просто така.

Проучването продължи два месеца, но стрес теста е нещо рутинно – то се прави всяка година, само че този път знаехте за него. По-важното беше оценката на активите, защото съмненията бяха, че позициите, отбелязани в отчетите на банките, са не съвсем надеждни, каза Андронов.

Помолен да коментира информацията за две банки, които са с неудовлетворителни резултати, Андронов каза, че те имат капитал над минимално изискуемия и паралелите с КТБ са неуместни. Нуждата от допълнителен капитал при тях пък е „в рамките на изпълнимото, далеч от всякакви критични нива“.

Андронов каза, че при тестовете се проучва всичко, включително оценителите е трябвало да проверяват вътрешни кредити и лоши кредити. На практика те провериха 75% от кредитния портфейл, докато „в Европа, когато проверяваха банките, едва стигаха до 20%“. Проверява се абсолютно целия портфейл, без значение дали банката има клонове извън страната или извън ЕС, като се започва с най-големите кредити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    0 0 Отговор
    Как няма да е добре като има рекордни суми при депозитите при никакви лихви.
    Кредитират без да плащат нищо на спестителите си.
    Сега дават кредити при ниски лихви за да може после като се вдигнат лихвите да ти резнат главата.
    Да не говорим че не са чак толкова ниски лихвите спрямо тези в другите страни.
    В момента най голямата грешка е да се тегли кредит защото изкуствено обезценяват парите с това печатане за да стимулират икономиката ,но реално бизнеса го е страх и не инвестира достатъчно - ефекта е балон в имотния пазар.

    Коментиран от #4

  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    И кои точно са тези Български банки да уточни. Или по точно Чужди банки се издържат на гърба на Българите.Или пък чужди банки богатеят на гърба на бедните Българи.
  • 3 Славянски

    0 0 Отговор
    Определено добра новина за всички български граждани. Банковата ни система остава стабилна и дори е презапасена. А най-важното е, че няма никаква опасност за криза.
  • 4 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "nkavrakov":

    И кой е виновен за тези ниски лихви по депозитите? Просто един пресметлив арменец, начело на една италианска банка, се възползва от рухването на пирамидата на Цветан Василев - КТБ и намали драстично лихвите по депозитите, а след него и всички останали! Идеята му беше да печели повече, което на практика се и случва!
    А не те разбирам за какво "изкуствено обезценяване на парите с това печатане" говориш, след като България от близо 19 години е във Валутен борд, където няма печатане на пари?! Поне се изказвай подготвен по макроикономически теми или изобщо не се изказвай, щом не разбираш!