15 Август, 2016 18:09 2 525 2

Шеф на "Гранична полиция" ще е Светлан Кичиков

  • гранична полиция-
  • светлан кичиков-
  • шеф
Шеф на "Гранична полиция" ще е Светлан Кичиков - 1
Снимка: МВР

В МВР започна процедура по назначаването на комисар Светлан Кичиков за директор на ГД „Гранична полиция“, съобщиха от МВР.

Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров”- Варна, специалност “Корабоводене за военно-морския флот”, магистър.

Получил е допълнителни квалификации в различни обучителни курсове.

Професионалният стаж в МВР на Светлан Кичиков започва през 1992 г. когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба – Бургас. На 30 март 2015 г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол.

Светлан Кичиков е командир на кораба „Обзор“, който в началото на годината /26.01. – 08.03.2016 г./ участва успешно в операцията на Агенция „Фронтекс“  „Посейдон морски граници“ на гръцко-турската морска граница.

В рамките на професионалния му стаж в МВР е награждаван многократно.

Днес по-рано досегашният директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ и един от заместниците му подадоха оставки пред министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев,  ръководил процедурата по ЗОП и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната.
Още вчера по разпореждане на ръководството на МВР започна обстойна проверка и преглед на процедурата. Проверката ще продължи до изясняване на всички детайли.

Йотко Андреев е разписал обществена поръчка са превоз на имигранти на залавян за каналджийство, това предизвика и скандала. По-рано днес премиерът Борисов разпореди подаването на оставките и заяви, че случаят му звучи като виц.

Скандалът избухна около обвиненият за каналджийство  Григор Тошков Григоров от Алдомировци. Той бе спрян за проверка на пътя Резово – Бургас. Управлявал е автобус МАН със софийска регистрация, в който полицаите открити 65 чуждестранни граждани, сред които и деца, до един - без документи за самоличност. Нелегалните мигранти били от Афганистан и Ирак. Мъжът бе задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнато обвинение за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната. Районният съд в Царево му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест.

Проверка в Търговския регистър установи, че на 21 юли т.г., докато е бил под домашен арест, той е прехвърлил дружеството на баща си Тошко Григоров Стоянов (на 56-годишна възраст), който сключва и обществената поръчка с Гранична полиция за превоз на имигранти. Междувременно синът е подписал споразумение с прокуратурата в Царево, с което се признава за виновен по повдигнатото обвинение, но в насроченото съдебно заседание, изненадващо е оттеглил пълномощното си от адвокатката си и е обявил, че се отказва от споразумението. 

Парадоксално е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на возилото и фирмата не може да се разпорежда с него. А сега след скандала, който взе „главата” на шефа на Гранична полиция и обществената поръчка най-вероятно ще трябва да бъде проведена наново.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    0 0 Отговор
    От такива пребързани назначения по няколко пъти в годината се сменя ръководството на ГДГП
    Преди време няма и година взехаза зам .директор на ГДГП директора на РДГП Бургаскойто да отговаря за граничния контрол идокъде се стигна мигрантите да се извозват като туристи през БУРГАС.
  • 2 БУРГАЗЛИЯ

    0 0 Отговор
    Още една калинка от лобито на РЕЙЗИ. че как няма да браконерства след като Приморско е в зоната за отговорност на Гранична полиция бургас.