17 Август, 2016 10:21 1 171 1

НССЗ изготви над 2 850 проекта на малки земеделски стопани

  • фермери-
  • стопанства-
  • земеделие
НССЗ изготви над 2 850 проекта на малки земеделски стопани - 1
Снимка: БТА

За периода 27 юни – 12 август 2016 г., Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) предостави над 2 850 консултантски пакета на малки стопанства. Те включват изготвяне на бизнес план и заявление за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. НССЗ успя да привлече и убеди по-голяма част от малките земеделски стопани да използват нейните услуги, като над 75% общо подадените проекти в Държавен фонд „Земеделие“ са изготвени от Службата. Проектите надхвърлят с над 40% първоначално очаквания и заложен брой.

Това съобщиха от министерството на земеделието.

На подпомогнатите стопани ще бъдат предоставени напълно безплатно и допълнителни консултантски пакети. По този начин ще се допринесе за икономическо развитие и укрепване на стопанства им, чрез модернизация и технологично обновление. Те ще получават и безплатни консултации през целия период на изпълнение на бизнес плановете им, което в голяма степен ще гарантира успешното изпълнение на проектите и получаването на втората част от помощта.

От земеделските площи ще бъдат взети почвени проби и ще бъдат изготвени препоръки за торене и поддържане на почвите в добро агрохимично състояние.

НССЗ предоставя консултантските услуги под формата на 6 броя основни консултантски пакети. Те включват и изготвяне на бизнес план и заявление за кандидатстване за следващите приеми по подмерки 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“, 4.2.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“, подмярка 4.4.2. „Непроизводствени инвестиции по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства“ и 6.4.2. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства.

Преобладават проектите в сектор „Плодове и зеленчуци“ - сливи, череши, домати, пипер и в сектор „Животновъдство“ - месодайно говедовъство, овцевъдство и пчеларство.

Най- голям брой проекти са изготвени за районите на Област Стара Загора – 222 бр., Област Бургас – 191 бр. и Област Пловдив – 176 бр. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Титири минтири .