1 216 3

По-малко мигранти от Източна Европа към Великобритания

Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Решението на Великобритания да излезе от Европейския Съюз се отразява на всички сектори на икономиката – не само местна, но и световна. От Brexit страда и един от най-важните финансови канали – извършването на парични преводи от мигранти, работещи на Острова.

Близо 25 млрд. USD са изпратили през 2015 г. работещите чужденци във Великобритания към държавите, от които са дошли, сочат данни на Световната банка. Това е поставило страната на четвърто място по брой извършени задгранични преводи в света. Обезценяването на британския паунд (с 14.6% спрямо USD и 13.2% спрямо EUR) означава, че роднините на трудещите се чужденци на Острова, получават реално по-малко пари. „За да компенсират сумата на мигрантите ще им се наложи да работят повече, но това няма да е лесно за реализиране”, коментират местни анализатори. Въпросът засяга не само мигрантите от Източна Европа, но и тези от Африка и Южна Азия, с които Великобритания има стабилна историческа връзка. Като пример може да бъде взета Индия. Тя е получила 3.6 млрд. EUR през 2015 г. от парични преводи от индийци, работещи във Великобритания и е крайно зависима от тези средства, тъй като те представляват 3.4% от БВП на страната.

Бангладеш, Пакистан и Непал получават от Обединеното кралство значително по-малко количество парични преводи, но „крехките” икономики на тези държави са силно зависими от подобни преводи, които представляват съответно 8.5%, 7% и 29% от БВП на всяка една от страните.

Експерти прогнозират, че обезценяването на паунда и тенденцията за ръст на безработицата на Острова ще доведе до отлив на трудови мигранти, подобен на този от финансовата криза през 2007-2009 г.

„Мисля, че броят на мигрантите от Източна Европа към Великобритания ще спадне драстично през следващата година, а основна причина за това ще е отслабването на британската валута”, казва икономистът Джонатън Портъс от Националния институт на Великобритания за икономически и социални изследвания.

Други специалисти, обаче смятат, че по-ниският курс на британския паунд спрямо двете основни валути – щатския долар и единната европейска валута, ще стабилизира позициите на Великобритания на най-важните международни пазари Китай, Индия, Малайзия, Нигерия и САЩ. На първо място става дума за сектор „Образование”, където университетите получават множество кандидатури за обучение на студенти от чужди държави.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • На сега
  Отговор
  1 17:07  17.08.16
  Това е тяхната цел,по-малко мигранти
 • muhamed
  Отговор
  2 14:00  18.08.16
  Velikobritania mnogo dobre napravi za ishoda si ot evropaa tq bqga ot problemi az sam za. A nie i da vlezem i da ne vlezem taka inache cenite sani edni evropeiski. Ama za tva smesi nie vinovni. Nikoga nqma dase opravi bulgeria dajee mee sram da pisha bulgeria. Ai nazdrave
 • Рижко
  Отговор
  3 06:57  19.08.16
  Аре всички към Лондон.

Напиши коментар:


Публикувай