1 710 1

„Росатом“ пусна прототип на „енергоблока на бъдещето“

Венцислав Михайлов

Руската държавна корпорация „Росатом“ пусна в експлоатация на пълна мощност прототип на „енергоблока на бъдещето“. На 17 август 2016 г. Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ с реактор на бързи неутрони БН-800 и инсталирана мощност 880 МВт. за пръв път започна работа на 100% мощност. Така стартира процедурата на комплексното тестване на енергоблока на номинална мощност.

Тази процедура се явява основно и завършващо условие на етап подготовка на енергоблока за предаване в промишлена експлоатация. В хода 15-дневната комплексна проверка на енергоблока трябва да потвърди, че блокът с реактор БН-800 може стабилно и без отклонения да понася натоварване на номинално ниво на мощност в съответствие с проектните параметри.

След завършване на комплексното тестване за предаване на енергоблока в промишлена експлоатация е необходимо да се получи от регулиращия орган „Ростехнадзор“ заключение за съответствие на обекта с проекта. Планира се през есента на 2016 г. енергоблокът да бъде предаден в промишлена експлоатация.

Първият киловатчас електроенергия от Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ бе произведен през декември 2015 г. От началото на 2016 г. до днес генерираната електроенергия от „енергоблока на бъдещето“ е над 1,3 млрд. киловатчаса. Планира се до края на 2016 г. БН-800 в Белоярската АЕЦ да произведе 3,5 млрд. киловатчаса електроенергия.

Според специалистите енергоблоковете с реактори на бързи неутрони имат големи преимущества за развитие на ядрената енергетика. С тяхна помощ може съществено да се разшири горивната база на АЕЦ и да се намалят обемите на радиоактивни отпадъци, благодарение на реализацията на затворения ядрен горивен цикъл.

Реакторът БН-800 е опитно-промишлен реактор на бързи неутрони с течнометален топлоносител – натрий, и използване на уран-плутониево МОКС-гориво. БН-800 се създава на базата на реактор на бързи неутрони БН-600, който е единственият в света действащ промишлен реактор на бързи неутрони. Реакторите на бързи неутрони се наричат „реактори на бъдещето“, защото от една страна изгарят плутоний, което позволява усвояване на натрупаните вече и намаляване на бъдещите високоактивни радиокативни отпадъци, генерирани при преработката на отработено ураново ядрено гориво, както и от военния комплекс. От друга страна реакторите на бързи неутрони намаляват необходимостта от използване на свеж природен уран с до 30%. И не на последно място затвореният горивен ядрен цикъл с използване на МОКС-гориво повишава ефективността на изгарянето и намалява количеството на ядреното гориво в обръщение до 100 пъти.

Белоярската АЕЦ започва работа през април 1964 г. В експлоатация днес се намират енергоблок с реактор на бързи неутрони на промишлено ниво на мощност БН-600. На етап подготовка към предаване в промишлена експлоатация е и енергоблок на бързи неутрони БН-800.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Жеко
    Отговор
    1 10:25  19.08.16
    Евала! Дано е на 100%-та вярно.

Напиши коментар:


Публикувай