1 240 0

Мигрантите и пазара на труда в Германия

Предприемачи с чуждестранни корени в момента наемат все повече работници

Христо Ангелов

Предприемачи с чуждестранни корени в момента наемат все повече работници. Броят на работните места, които са създадени от собственици на фирми, които са емигрирали в Германия, е нараснал за периода от 2005 г. до 2014 г. с повече една трета - от 947 000 на 1,3 милиона. Това става ясно от едно изследване на фондация „Бертелсман“, цитирано от ДПА. Броят на предприемачите с миграционен произход се е увеличил през същия период почти с една четвърт и е достигнал 709 000.

В каква степен това се отразява положително на пазара на труда, зависи и от съответната федерална провинция. Особено силно застъпено е нарастването на броя на работните места, заети от мигранти в провинциите Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Берлин. Нивото остава ниско в по-рядко населените провинции в Източна Германия, както и в Долна Саксония, Хамбург и Рейнланд-Пфалц.

Данните от проучването сочат, че традиционно високият дял на самозаетите лица с чуждестранен произход в търговията и ресторантьорството е намалял с 10 процента в сравнение с 2005 г. и през 2014 г. е бил 28 процента, като това е за сметка на други професии в областта на услугите, строителството и преработващата индустрия. Резултатите сочат, че предприемачите с миграционен произход дават своя принос не само в секторите с по-ниско заплащане и по-голямо физическо натоварване, но и в други области.

Германия


Напиши коментар:


Публикувай