3 379 3

Свалят банковите такси от 1 февруари

Това става ясно от приета наредба на БНБ

Стефанаки Йоанис

От февруари догодина таксите по разплащателните сметки на банките трябва да бъдат намалени. Изискването е на БНБ и е съобразено с европейска директива.

Според промените услугите по платежните сметки за основни операции трябва да са безплатни  или да се предлагат срещу "приемливи такси" , които да са съобразени с нивото на доходите у нас.

Приемливите такси следва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките в страната от потребители за съответни услуги по разплащателни сметки, изчислен за предходната календарна година, и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка, обяснява БНБ.

Средният размерът все още е неясен и трябва да бъде определен до 15 октомври тази година. Банките трябва да предоставят на БНБ нужната информация за изчислението до 1 октомври.

Очаква се от 18 септември да започне да функционира и безплатен сайт на БНБ, който ще даде възможност потребителите на финансови услуги да сравняват таксите на отделните банки.

Централната банка прие изменения в няколко свои наредби, с които въвежда в законодателството ни европейски изисквания.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ползвател
  Отговор
  1 19:22  19.08.16
  Или няма да има осезаемо намаление, или банките ще си измислят други "такси" (начини да си взимат своето). Има една поговорка: "Където е текло, пак ще тече". Та и банките не вярвам да се предадат без бой....
 • Иван
  Отговор
  2 21:32  19.08.16
  При пазарна икономика не е ли по-правилно банковите такси да се определят от търсенето? Регулациите на БНБ в този случай звучат като цензура!
 • Бай
  Отговор
  3 06:10  20.08.16
  Ами тея пладнешки разбойници трябва даже пари да дават...Какво е това нахалство - за осигуровки 2 лв. за вноска - 4 или 6 лв. съответно на човек за осигуровки. Ако трябва да платиш глоба към КАТ - 3.50лв. такса на другата банка...Чак сега се сетиха - трети път не плащам нищо, като внасям осигуровките. Чак се чудех какво става...Може приблизително да изчислите на месец каква сума се генерира само от осигуровки - колко се осигуряват по такса за осигуровки равно на .... Банките - най-голямата легализирана система за измама и обиране на пари от простолюдието...всъщност, конкурират се със държавата, макар вече да е почти едно и също, ако разбирате какво имам в предвид...разбирате ме, де - то целия свят го знае това...

Напиши коментар:


Публикувай