961 3

Заплатите във Видин са почти двойно по-ниски от софийските

С 1264 лв. средно възнаграждение за юни

Стефанаки Йоанис

Разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолими. Най-бедната област - Видин, изостава почти два пъти по средна работна заплата в сравнение с най-богатата - София-град, пресмята в. „Сега”. Средното възнаграждение в Северозападна България е по-близко до минималната заплата, отколкото до средната, която за второто тримесечие е 946 лв. В общо седем области заплатите не могат да стигнат дори 700 лв. Това показва регионална статистика за второто тримесечие, оповестена от НСИ в последните дни.

С 1264 лв. средно възнаграждение за юни столицата е на "светлинни години" дори от другите смятани за богати райони на страната. Само в още една област заплатата надхвърля 900 лв. - Стара Загора (949 лв. за юни), но тя е специален случай заради енергийните комплекси. Другото изключение - Враца, през юни отбелязва спад на средното възнаграждение до 878 лв. (при 934 лв. за май), вероятно заради включване на сезонните работници към традиционно по-високоплатените служители на АЕЦ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Статистик
  Отговор
  1 12:08  20.08.16
  Универсална формула за изчисляване средна работна заплата: Вчера с моят приятел изядохме 8 кюфтета.Аз изядох седем,а той едно.Той твърди,че е останал гладен,но статистиката показва друго.Средно сме изяли по четири .

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  2 12:24  20.08.16
  Какво значение има размера на заплатата,освен ако не изкарваш парите си от едно място,а ги харчиш на друго...което хич не е толкова лесно!Това е все едно някой да получава 1200 евро месечно в Испания примерно,след което да тича в БГ да си харчи 2400лв.И като се махнат "пътните" и загубеното време в пътуване,нещата се обезсмислят.А иначе тия 2400лв са си добра сума за България,но са "границата на бедността" на Запад.И точно затова икономистите са въвели термина СТАНДАРТ НА ЖИВОТ,който се определя макар и приблизително чрез "икономическата кошница",т.е. какво можеш да си купиш в даден регион със месечната или годишна заплата.Едва ли има някой който да не отчита,че цените на стоки и услуги/освен можеби цигарите/ в София са почти два пъти по-високи отколкото в провинцията,придвижването до раб. място е свързано с много повече гориво и амортизация на МПС-то ,евентуални наеми на жилища и такси за паркиране-също...затова и се определям като "горд провинциалист",а някои ще кажат че разсъждавам като мижитурка - въпрос на гледна точка:)
 • незнайко
  Отговор
  3 08:37  21.08.16

  До коментар #1 от "Статистик":

  Перфектно обяснение. Браво, това е самата истина.

Напиши коментар:


Публикувай