1 049 8

Безработицата намалява

Безработицата в община Велико Търново e най-ниска от осем години, отчитат от Бюрото по труда.

Дирекцията „Бюро по труда“, която обхваща общините Велико Търново, Елена и Златарица, отчита за юли 5.2% равнище на безработицата, съобщи нейният ръководител Обрешко Нечев пред БНР и допълни:

Равнището на безработица е с 3 пункта под това за страната и с 2.4 по-ниска от това за Великотърновска област. За община Велико Търново 3.5% е равнище, което е било през месец юни 2008 година. Оттогава не е имало такива ниски нива на безработица.

Миналият месец за едно работно място са се конкурирали трима души.

С близо три процента е намаляла безработицата през месец юли и в Самоков. В момента безработните в рилската община са 17,8 процента от икономически активното население. 2 767 е броят на регистрираните в Бюрото по труда в Самоков през юли, което е със 145 души по-малко в сравнение с юни. Т.е. безработицата през юли отчита спад с един пункт.

По отношение на възрастовата структура се наблюдава положителна тенденция при една от рисковите групи - младежите до 29 години, като процентът на регистрираните е паднал до 17,5 %.

За съжаление тази тенденция не се наблюдава при другата рискова група - хората над 50 години, които са близо 30 на сто от общия брой на регистрираните безработни. Отново най-голям е делът на безработните с начално и по-ниско образование, а именно 40,2%.

От Бюрото по труда коментираха, че тенденцията за намаляване на безработицата се запазва и през месец август

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 00:39  21.08.16
  НАМАЛЯВА ЗАЩОТО БЕЗРАБОТНИТЕ ОТИВАТ В ЧУЖБИНА ДА РАБОТЯТ,А НЕ ЗАЩОТО ТУК СА СИ НАМЕРИЛИ НЯКАКВА РАБОТА.ЗАЩО НЕ ОБЯСНИТЕ НА ХОРАТА ЗАЩО НАМАЛЯВА БЕЗРАБОТИЦАТА.

  Коментиран от #4

 • 12345
  Отговор
  2 01:34  21.08.16
  Ха-ха много си прав.От 5 години само се тръби как се стопявала безработицата,а пък как тъка клошари,музиканти,танцьори и други по центъра на Пловдив се увеличават и слагат шапки за просия за това което правят.И си изкарват легално разрешително от общината.А ся ни кажете как става това.Май на тези хора не им се работи и за това си просят манги срещу представление..М ДАААА РАБОТА БОЛ ЗА ПО 300 кинта и след като или,ако ти ги платят да си избършеш чистия за...ник 3-пъти защото толкова малко си ял,че дори и няма какво да изкараш отзад.Докато Българинът не се вземе в ръце и обедини и не направи някви извращения с онези от парламента няма да се случат нещата.500г.под турско робство са нищо работа 1000г. я...бан го чака бай Ганьо и тук Русия няма да помага.
 • незнайко
  Отговор
  3 08:33  21.08.16
  Безработицата намалява, защото младите отиват в чужбина на работа.
 • незнайко
  Отговор
  4 08:34  21.08.16

  До коментар #1 от "1234":

  Извинявам се не прочетох предварително поста Ви.

 • гост
  Отговор
  5 09:23  21.08.16
  Е, доста хора се наемат и по програмата за саниране и по разни европроекти, но доколкото това е сезонна и/или целева заетост не би следвало да се брой за намаляване на безработицата като цяло. Наетите работят колкото някой да усвои едни средства - те не създават реален БВП. За да е реална информацията трябва да се отчитат на първо място постоянно заетите в икономиката и производството, тези които произвеждат някакви блага, а не просто дават краен вид на вече готов, спуснат отнякъде капитал. В този ред на мисли, да се говори за намаляване на безработицата, при почти липсваща икономика, крепяща се основно на търговия, услуги и огромен административен апарат, а не на производство и реализация е просто демагогия и популизъм. Розови очила върху очите на заблудените, лъжи и лицемерие от страна на управляващите, планово поддържан, фалшив рейтинг от страна на външни фактори. Добре е за някои хора, но се забравя, че много скоро тези пари ще секнат и ще трябва да се оправяме сами. Забравя се, че тези пари са отпуснати именно за подпомагане на икономиката в дългосрочен план, за конкурентно-способността й на последващ етап, а не просто за усвояване и точка. Манталитетът на българинът вече е променен. Той не е по работата, а по далаверата. Това е проблема.
 • стоян георгиев
  Отговор
  6 14:15  21.08.16
  безработицата намалява ,но безработните недоволстват!!!слаба ни била икономиката ,хората ходели навън да бачкат имало европроекти ....жалка картина на българския манталитет ,винаги прецакан винаги недоволен!
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 14:15  21.08.16
  безработицата намалява ,но безработните недоволстват!!!слаба ни била икономиката ,хората ходели навън да бачкат имало европроекти ....жалка картина на българския манталитет ,винаги прецакан винаги недоволен!
 • рамзес III
  Отговор
  8 14:47  22.08.16
  Безработицата в някакви граници 4-5% е положително явление а не отрицателно!

Напиши коментар:


Публикувай