21 Август, 2016 16:40 3 858 2

Кой купува американския петрол

  • петрол-
  • износ-
  • сащ-
  • ембарго

След отмяната на 40-годишната забрана за износ на петрол от САЩ, американският нефт пое към 17 държави по целия свят. За първото полугодие на 2016 г. са експортирани над 87 млн. барела. Най-големият потребител е Канада, който е получил 53.5 млн. барела. Изненадващо е второто място – островната държава Кюрасао (бивша колония на Кралство Холандия, разположена в южната част на Карибско море, близо до Венецуал). Там са били изнесени 8.68 млн. барела петрол. Третата позиция е за Холандия с внесени от САЩ 6 млн. барела.

През тази година още много държави могат да се опитат да купят американски петрол, прогнозират анализатори, цитирани от агенция Bloomberg. Сред тях вероятно ще са Индия, Южна Корея и Германия, които са едни от основните вносители на суровината в световен мащаб. Между впрочем досега никоя от въпросните три страни не е купувала петрол от САЩ, след свалянето на ембаргото през декември 2015 г.

Указът за отмяна е подписан от Барак Обама, но самият той е бил против. В законопроектът, с който се отменя забраната обаче е записано, че при две условия ветото може отново да бъде наложено за срок от една година, а именно: въвеждане на извънредно положение в САЩ или решение на администрацията, в случай, че се стигне до дефицит на суровината или растящата цена на петрола застрашава националната сигурност на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    цените на петрол в БГ отдавна събориха националната сигурност ,но нали това е целта да унищожиш България...Най бедната държава в Европа ,с най скъпите газ и петрол...Мафия управлява държава от 26години..БРАВО ....

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    То че си номер, номер си. Яда видим как сащ добиват петрол в Канада и се оказа че продават най много петрол на Канада.

    А ако пренебрегнем тъпите нпо лозунги и сравним цените на горивата в България и например в страните където изнасят сащ ще видите кой е по на кяр.

    На продажното същество по долу да припомня че цената на бензина преди 26 години в България бе под един лев и виновни за днешните цени са не някакви ушанки и други шапки а наложените от ЕС и сащ данъци, екотакси и други робски налози.