1 514 0

САЩ и Великобритания в икономическия фокус

Милена Богданова

През настоящата седмица (22-26 август) като че ли най-важното икономическо събитие се очертава да бъде предстоящата на 26 август реч на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Инвеститорите очакват с подчертан интерес годишната среща на най-добрите централни банкери и икономисти в Джаксън Хоул, Уайоминг, която ще се проведе от 25 до 28 август. „Гвоздеят” на събитието обаче ще бъде появяването на „сцената” на председателя на Фед, коментират анализатори на „Капман Холдинг“.

Широко се спекулира, че Йелън ще използва речта за полагане началото на „подготвяне на почвата” за увеличение на основната лихва през септември, след последните изказвания на „ястребите” от Фед. Според наблюдатели, има само 12% шанс за увеличение на ОЛП през септември, докато шансовете за декември са около 46%.

Същевременно, също в петък ще бъдат публикувани ревизираните данни за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие. Очаква се данните да покажат, че най-голямата икономика нараства с 1.1% в периода април-юни.

Освен доклада за БВП, САЩ ще публикуват и данни за продажбите на нови жилища, продажбите на съществуващи жилища, поръчките на дълготрайни стоки, ревизираните цифри за потребителските настроения.

Между важните за Европа икономически новини трябва да отбележим предвиденото за 26 август оповестяване от Националната статистическа служба на Великобритания на втория разчет за икономически растеж на страната за второто тримесечие на настоящата година, посочва в анализ на „Капман Холдинг”. Според прогнозите, докладът ще потвърди нарастване на икономиката от 0.6% през трите месеца.Напиши коментар:


Публикувай