4 331 3

Колко притежават най-богатите рускини

Милена Богданова

За четвърта поредна година Forbes състави рейтинга на най-богатите рускини. В него има както нови лица, така и вече попаднали в него в предишните издания. Ето и ТОП 5 на най-заможните представителки на нежния пол в Русия:

5. Наталия Луценко

Длъжност: съосновател на компанията „Содружество”

Богатство: 325 млн. USD

Място в класацията през 2015 г.: 2

Луценко и съпругът натрупват състоянието си от търговия с фураж. Бизнесът им датира от 1994 г. През годините придобиват два завода в Калининградската икономическа зона за обработка на маслодайни култури, което им помага да се превърнат в най-големия прозиводител на растителни масла в Русия.

Паралелно развиват и логистичен бизнес. Компанията притежава терминал за превоз на тропически растителни масла в Калининград.

През 2012 г. японският трейдър Mitsui & Co. придобива 10% от акциите на „Содружество”, като оценява компанията на 2.2 млрд. USD.

 

4. Олга Белявцева

Длъжност: член на Съвета на директорите на „Прогресс Капитала”

Богатство: 0.4 млрд. USD

Място в класацията през 2015 г.: 3

Сред бизнесите, с които се се занимава Белявцева са търговия с детски храни и минерална вода. Кариерата си започва през 90-те години на миналия век като опаковчик в консервен завод „Минплодоовощхоза” в бившия СССР. След това става водещ икономист при приватизацията на предприятието, от който се ражда концернът „Лебедянский”.

През 2000 г. създава фирмата „Ассоль” и се занимава с дистрибуционната политика на завода.

 

3. Татяна Бакалчук

Длъжност: генерален директор на онлайн магазина Wildberries

Богатство: 500 млн. USD

Място в класацията през 2015 г.: 5

Бившата учителка по английски език заедно със своя съпруг Владислав развива един от най-големите онлайн магазини за конфекция в Русия. Дрехите се доставят също така в Беларус и Казахстан. В Wildberries работят близо 7500 служители. Приходите на компанията за 2015 г. възлизат на 36.5 млрд. руски рубли.

 

2. Елена Ръбовловьова

Длъжност: частен предприемач

Богатство: 0.6 млрд. USD

Място в класацията през 2015 г.: нова

Основните приходи на Ръбовловьова са от взаимно споразумение с бившия й съпруг. Делото за разделянето на богатството е продължило 7 години и е приключило с взаимно споразумение едва през есента на 2015 г. Подобен завършек на развода е дало възможност на Ръбовловьова да заеме 142-то място в класацията на най-богатите руснаци и 2-ро в това на жените.

Благодарение на шумния развод става ясно, че обект на разделяне не са само парични суми, но и доста атрактивни имоти и предмет, сред които къща в Монако, както и няколко оригинали картини на Пикасо, Моделияни, Ван Гог и Моне.

Ръбовловьова се запознава с вече бившия си съпруг преди 21 години в университета. От брака си имат две дъщери. След развода Ръбовловьова продължава да живее в Швейцария.

 

1. Елена Батурина

Длъжност: Президент на компанията Inteco Management

Богатство: 1.1 млрд. USD

Място в класацията през 2015 г.: 1

Активите на Батурина са основно от продажбите, реализирани от Inteco Management, свързана с търговия с недвижими имоти. В началото на 2016 г. тя купи комплекс офисни сгради в центъра на Бруклин в съседство, на който е разположен спортно-развлекателния комплекс Barclay’s.Още по темата

 • Най-богатите американци

  Най-богатите американци

  Най-богатият американец остава Бил Гейтс. Неговото състояние е 88.9 млрд. USD. Живеещият в щата Вашингтон Гейтс е и най-богатият човек на планетата. ...
  22.06.2017
  2 288
  1
 • Най-богатата знаменитост според Forbes

  Най-богатата знаменитост според Forbes

  Списание Forbes обяви класацията на най-богатите шоу знаменитости. Общо 100-те първи в списъка през 2016 г. са натрупали състояние над 5 млрд. USD. ...
  13.06.2017
  8 435
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ghost
  Отговор
  1 19:25  26.08.16
  Егати, как успяхте да го извъртите така: "Елена Ръбовловьова"? Толкова ли е трудно да напишете правилно РИБОЛОВЛЕВА; идва от думичката "риболов". Аман от "джурналисти"!
 • 2 00:17  27.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  3 12:28  29.08.16
  "Кариерата си започва през 90-те години на миналия век като опаковчик в консервен завод „Минплодоовощхоза” в бившия СССР. След това става водещ икономист при приватизацията на предприятието." - Евала!!! То това малко напомня на кариерата на Хампарцумян. Имаше навремето и една местна сервитьорка, която незнайно как стана депутат, а още по незнайно как след няколко години купи няколко ВЕЦ-а в областта. Разложението е толкова очевидно, а язвите в обществото са толкова очевадни вече, че когато и ако ножът попадне в подходящи ръце, много лесно ще се режат туморите ... после някой заблуден пак ще реве, че видиш ли "народният съд" изтрепал "елита на нацията".

Напиши коментар:


Публикувай