1 239 3

ЕК реши: Apple да плати 13 млрд. евро на Ирландия

Компанията е получавала незаконни данъчни облекчения

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Европейската комисия нареди технологичният гигант Apple да изплати на Ирландия рекордната сума от 13 млрд. евро,  след като страна ясно, че компанията не е плащала данъци в европейската страна.

След дълго тригодишно разследване ЕК заключи, че данъчните облекчения, получени от американската компания са незаконни.

Комисията обяви, че Ирландия е нарушила правилата на ЕС за държавните помощи, като е позволила на Apple да плаща значително по-малки данъчни такси в сравнение с други представители на бизнеса.

"Държавите-членки не могат да дават данъчни облекчения на избрани фирми - това е незаконно съгласно правилата на ЕС за държавните помощи", заяви комисар Маргрете Вестагер.

"Разследването на Комисията стигна до заключението, че Ирландия е отпуснала незаконни данъчни облекчения за Apple, което е дало възможност на компанията да плаща значително по-малко данъци, в сравнение с други фирми в продължение на много години", добави тя.

Ирландия е готова да обжалва решението.

Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нунан заяви, че не е несъгласен с решението.

"Аз съм дълбоко несъгласен с Комисията", каза Нунан в изявление. "Решението не ми оставя друг избор, освен да потърся одобрението на кабинета и да обжалваме. Това е необходимо, за да защитим целостта на нашата данъчна система; да предоставим данъчна сигурност за бизнеса.“

Ирландия


Още по темата

 • Apple отвръща на ЕК

  Apple отвръща на ЕК

  От Apple излязоха с официално изявление, коментиращо глобата от 13 млрд. евро, която Европейската комисия наложи на компанията, съобщи „Бизнес ...
  30.08.2016
  1 376
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • goni
  Отговор
  1 14:35  30.08.16
  Какво са 13 милиарда в сравнение с "данъчна сигурност за бизнеса"!:) И после България била корумпирана!!!:) Ама, нерде Дъблин, нерде София!:) Нейсе! Майтап да става!:)
 • Гост
  Отговор
  2 14:44  30.08.16
  Ако ги даваха на на нас нямаше да ги вземем ли оооо....... Направо щяхме да попитаме дали не е станала грешка и парите не са ли повече.Дори щяхме да за бравим да благодарим.А онези ще ли да обжалват.😀😀😀
 • 112
  Отговор
  3 15:18  30.08.16
  САЩ ни цакат с VW ние ги цакаме с Apple.

Напиши коментар:


Публикувай