Last news in Fakti

4 Септември, 2016 07:00 1 325 0

Политика, икономика и климат на масата на Г-20

  • г-20-
  • среща-
  • китай-
  • икономика-
  • политически-
  • лидери-
  • сащ-
  • русия-
  • ханджоу

Домакините с амбиция за водеща роля

Политика, икономика и климат на масата на Г-20 - 1
Снимки: БТА/ AP

Лидерите на Г-20 се събират в китайския град Ханджоу, за да обсъдят настоящата икономическа ситуация в глобален мащаб и да вземат решения за бъдещето.

Единадесетата среща на световния икономически и политически елит за първи път ще се проведе на китайска земя и за втори в Азия – след срещата в Южно Корея през шест години.

През изминалите години Китай прие няколко ключови международни форума (сред които Олимпийските игри и АТИС), но за първи път най-големите икономики ще стъпят там. Това показва и желанието на местните власти да демонстрират ключова роля и значение за Г-20.

Форумът събира страните, от които зависи 85% от световната икономика. Анализаторите посочват, че Китай играе ключова роля в бързо развиващите се технологии.

Мерките в град Ханджоу са драконовски. Градове в радиус от 300 километра са засегнати от предприетите стъпки за осигуряване на сигурността. Това няма как да е другояче, имайки предвид политиците, които ще присъстват на срещата.

Сред основните теми, които ще бъдат дискутирани, са изграждането на отворена финансова система, както и координация на паричните политики в различни страни. Форумът ще се проведе на фона на разединена Европа, мигрантска криза и терористични заплахи.

Китай се очаква са използва домакинството, за да убеди международната общност, че втората най-голяма икономика в света е в стабилно състояние. Срещата на Г-20 в Ханджоу ще е последна за американския президент Барак Обама, чийто мандат изтича.

Политика, икономика и климат на масата на Г-20

Очаква се лидерите на Китай и САЩ да обявят, че страните им официално стават част от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, насочено към намаляване на вредните емисии. 

Последна среща за някои, но първа за други. Британският министър Тереза Мей също ще присъства на нея. Очаква се тя да проведе и разговори с руския президент Владимир Путин. Съвсем наскоро Великобритания взе решение да каже „сбогом“ на Европейския съюз, което се отрази на финансовите пазари.

Финансовите анализатори задават рамка на ключови въпроси преди срещата – готови ли са САЩ и Китай да поведат „колоната“ и да играят водеща роля за решаване финансовите въпроси, или ще бъдат по-пасивни. Друг ключов въпрос е дали Вашингтон и Пекин ще се заемат с изглаждане на стратегическите различия. Дали Китай ще се опита да избегне чувствителна тема като конфликтът в Южнокитайско море?

Икономика и политика вървят ръка за ръка. Ключови политически срещи ще се проведат в кулоарите на срещата на Г-20. Турският президент Реджеп Ердоган също ще бъде в Китай. Очаква се той да разговаря за втори път с Владимир Путин след свалянето на руския бомбардировач Су-24 през месец ноември миналата година. Анкара и Москва затоплиха дипломатическите си отношения, както и икономическите.

Кои ще са другите страни, които ще бъдат в Ханджоу? Г-20 е група от 19-те най-големи икономики плюс Европейския съюз. Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, ЮАР, Южна Корея, Турция, Великобритания, САЩ и ЕС.

Освен редовните участници, ще бъдат поканени и високопоставени гости, сред които президентите на Египет и Казахстан, както и премиерите на Испания и Сингапур.

Прозрачността на Г-20 е поставена под въпрос от критиците, които обръщат внимание върху липсата на устав и факта, че най-важните срещи са при закрити врати. Можем ли да очакваме конкретни решения след срещата в Китай?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА