Last news in Fakti

6 Септември, 2016 15:30 1 796 2

Мика Зайкова: Не е вярно, че в България хората почиват най-много

  • мика зайкова-
  • работници-
  • почивни дни

Когато се смятат почивните дни, освен официалните празници трябва да се смята и отпуската

Мика Зайкова: Не е вярно, че в България хората почиват най-много - 1
Снимка: БНР

Не е вярно, че България е с най-много почивни дни в Европа. Това заяви пред БНР финансовият експерт Мика Зайкова.

Когато се смятат почивните дни, освен официалните празници трябва да се смята и отпуската. При тази ситуация трябва да ви кажа, че България е с най- малко дни отпуск от целия Европейски съюз, защото официалната отпуск по Трудовия кодекс при нас е 20 дни, разбира се има бонус 5 дни за най-различни случаи.

Да вземем пример с Белгия. В Белгия също имат 20 дни платен отпуск, но там работят 2 часа по-малко седмично или 10 часа по-малко годишно, припомни Мика Зайкова. Според нея

България не е лошият пример за мързеливите българи. В Европа само три страни отработват почивните си дни - Румъния, България и Словения.

Ако трябва да сме точни французите почиват най-много - те имат най-много годишен платен отпуск и доста официални празници. Така че ако трябва да говорим за нас, не е правилно. Ако това сте го чули от работодателите, погледнете статистиката на Евростат и ще видите - французите почиват най-много от целия ЕС. Не искам да бъда груба, но за работодателя би било най-добре да им работим без прекъсвания, а ако може и да не ни плащат, нали?

Това попита риторично Мика Зайкова. Тя е на мнение, че от отработването на почивните дни няма смисъл.

Просто хората стоят там. Аз, разбира се, не съм специалист в тази област, но на човек му трябва време за адаптация. Да, хората отиват на работа, виждат се, тези, които работят на норма си вършат работата, но ако погледнете реално, почиват чиновниците, почиват хората, които са на държавна служба. Не можете да намерите във Франция магазин отворен по време на национален празник, но в България всички магазини работят, доставчиците работят, кафетата работят, ресторантите работят, т. е. обикновените хора работят, отбеляза Мика Зайкова.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Правилно говори жената, не трябва да вярваме във всичко което се казва за нас. Западняците ни промиват мозъците с лъжливи факти. Всеки да отговаря за себе си! Какво се занимават с нас?
  • 2 Гьобелс

    0 0 Отговор
    Проблема не е в това колко работи човек а в това дали му се предлагат добри условия на труд.Когато всичко е измислено както трябва човек ходи на работа с желание а в България работим като аборигени и натоварваме тялото си физически и психически десеторно повече от хората в нормалните бели държави !Затова и повечето от нас не докарват до пенсия и мрем като мухи!На всичкото отгоре заплатите ни са като на сомалийци ако изобщо това могат да бъдат заплати.