Last news in Fakti

6 Септември, 2016 20:34 1 483 0

Петкова: Имаме възможности за развитието на газовия хъб „Балкан“

  • балкан-
  • газ-
  • синьо гориво

В проекта трябва да се включи и Русия

Петкова: Имаме възможности за развитието на газовия хъб „Балкан“ - 1
Снимка: БТА

Газопреносната инфраструктура, с която разполага България, е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за реализацията на проекта за газов хъб, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя заедно с Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия и вицепремиера Томислав Дончев посетиха компресорната станция "Провадия" край Варна.

На територията на България се намират 80 на сто от компресорните станции в целия регион, припомни Теменужка Петкова.

По повод договарянето между Русия и Турция за "Турски поток" вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че това няма никакво отношение към проекта за газовия хъб "Балкан". Това не са конкурентни проекти, както и хъбът не е продължение или алтернатива на "Южен поток", посочи Дончев.

Проектът за газовия хъб "Балкан" ще се развива независимо от това какво се случва със "Северен поток 2" или "Турски поток", независимо от обстоятелствата, каза днес Клаус-Дитер Борхард. Според него е добре и руската страна да се включи в него, защото колкото повече ликвидност има, е толкова по-добре. Борхард посочи, че хъбът може да започне да работи и без руска газ, но на по-късен етап това ще попречи на неговата конкурентноспособност, смята Дитер Борхард.

"Булгартрансгаз" ЕАД вече е приключило първия етап от програмата за модернизация на транзитната газопреносна мрежа, чиято стойност е била 220 милиона лева. За изпълнение на втория етап от програмата, който включва модернизация на три компресорни станции, са необходими около 140 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА