7 Септември, 2016 07:51 1 738 0

САЩ превели на Иран $1.7 милиарда в чужда валута

  • сащ-
  • иран-
  • милиарди-
  • пари-
  • заложници-
  • валута-
  • отношения

Администрацията на Обама бе остро разкритикувана

САЩ превели на Иран $1.7 милиарда в чужда валута - 1
Снимка: БТА/ AP

Администрацията на Барак Обама обяви, че 1.7 милиарда долара са били преведени към Иран по-рано през тази година – в чужда валута, съобщи „Фокс нюз“.

Първоначално 400 милиона долара са били платени на Техеран на 17 януари – в същия ден, в който иранските власти се съгласиха да освободят четирима US затворници.

На 22 януари и 5 февруари са били заплатени още 1.3 милиарда долара. Говорителка на финансовото министерство на САЩ заяви, че тези стъпки са били необходими, след като иранската страна е била изолирана от международните финансови системи.

Плащанията са направени в швейцарски франкове, евро и други валути. Първоначално администрацията на Обама отричаше, че 400 милиона долара са били платени за освобождаването на затворници. Републиканците остро осъдиха финансовите трансакции.

Сенатор Марко Рубио пък заяви, че „Америка не трябва да прави бизнес с терористи и да плаща откуп за освобождаването на затворници“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА