1 159 3

"Балкан" не е план Б във връзка с "Южен поток"

Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Всички предварителни проучвания показват, че така както е разработен проектът за газов хъб „Балкан“, в него има икономическа логика, сам по себе си. Остава витален и икономически обещаващ, без значение дали ще се реализират други проекти. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев  по време на блиц-контрол в Народното събрание.

„Както потвърдиха и колегите от ЕК реализацията на проекта за газовия хъб не е в зависимост, от който и да е друг проект“, уточни той. „Когато говорим за газовия сектор, тръгваме безспорно от сигурността на доставките, защото те са важни за живота и здравето на хората и за българската икономика. Веднага след това, наред със сигурността, трябва да коментираме цената. Тя има абсолютно същото значение. На трето място, но в никакъв случай по значение е запазването на ролята на България като транзитьор“, коментира Томислав Дончев.

„Имаме всички основания да сме подозрителни, когато по една или друга причина, заради несъответствие в законодателството или геостратегически трусове има опасност България да бъде заобиколена“, посочи той. „Проектът за газовия хъб „Балкан“ не е мислен като вид компенсация или опит да се действа по план Б във връзка с Южен поток, то е нещо качествено различно“, обясни вицепремиерът. „Това е съвсем друг вид платформа, не говоря само за инфраструктурата, говоря за основната разлика. Това предполага комбиниране на газ от различни източници. Разликата тук е, че когато мобилизираме газ от различни източници имаме шанс за конкурентен пазар“, каза още Томислав Дончев. 



Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 10:28  08.09.16
  Изпуснахте питомното и то по-точно Нарочно и Умишлено го прекратихте а сега се въртите като фурнаджииски лопати и гоните Дивото!!!Само че мъжко дупе един път се лъже а пък дали сте го спрели 1-ия път БЕЗВЪЗМЕЗДНО е един съвсем друг въпрос.....

  Коментиран от #2

 • napalmoff
  Отговор
  2 11:25  08.09.16

  До коментар #1 от "Гост":

  Много точно казано, след като нашите нови партньори с помощта на драгалевски манго ни прецакаха за "Син поток", сега останахме с пръст в уста за "Южен поток" и от държава която можеше да транзитира руски газ, се молим за едно хъбче.
 • Рашо
  Отговор
  3 14:23  08.09.16
  Хора,които ни лъжат и крадат от години ще ни правят Хъб.Бройте десет поколения напред и готово-той ще бъде изплатен

Напиши коментар:


Публикувай