7 Септември, 2016 17:21 2 569 14

Приходите на Русия от петрол падат

  • русия-
  • износ-
  • петрол
Приходите на Русия от петрол падат - 1

За първото полугодие на 2016 г. приходите на Русия от износа на петрол са паднали с 30% до $39,4 млрд. срещу $56,2 млрд. за същия период на миналата година.

Това са данните, които руските митници обявиха.

От данните става ясно, че износът от началото на тази година се е увеличил с 5,6% до 148,5 млн. т.

Приходите от износа на петролни продукти от началото на годината са паднали с 44,3% до $24,8 млрд. срещу $44,4 млрд. една година по рано. Износът в този сегмент е паднал с 13% до 91,9 млн. т.

Руското министерство на финансите на 1 август съобщи, че руският сорт петрол Уралс е паднал до $38,68 за барел. В същото време в бюджета е заложено, че нефтът ще се търгува за $50 за барел през тази година. Реалната цена обаче отваря дупка в бюджета.

Само преди дни Русия и Саудитска Арабия се договориха за съвместни действия за вдигането на цената на петрола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Саудитска арабия е твърдо човек на Америка.Допускам че арабите имат задачата да подлъжат Русия с тази уговорка за по-високи и твърди цени,като я спазват естествено.Последствията обаче се очаква логично да се изразят в свиване на продажбите и на двете страни на международния пазар.Саудитска арабия няма да я мислим,щото "има от къде",а и САЩ вероятно ще я компенсират по някакъв начин за загубите.Русия ОБАЧЕ...ще я закърши още повече!

    Коментиран от #2

  • 2 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Глупости, СА играха срещу Америка в петролния бизнес, свалиха цените за да изкарат от играта американските шистови производители!

    А за руснаците си прав - закършването вече го получиха, не се радвам много, щото скоро ще огладнеят много, а така стават неконтролируеми.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Не съм много съгласен че СА са играли срещу Америка със смъкване на цените,а напротив-точно по техен "съвет" го направиха . Естествено че янките са предвидили че това ще стопира шистовия бизнес,но ЖЕРТВАХА ИКОНОМИКА ЗА ПОЛИТИКАТА НА САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ.А иначе арабите много слушат САЩ,защото ако не са за гърба им,Иран ще ги одъвче без да се замисли!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    всеки може да вярва в каквото си иска - факт е, че ниските цени на петрола работят срещу СА и зейна огромна бюджетна дупка и при тях. неслучайно кралското семейство заяви, че ще преориентират икономиката на страната по подобие на други арабски държави и ще ограничат зависимостта от добива на петрол. от друга гледна точка елементарно могат да намалят добива на петрол и ще се повдигнат цените набързо - правили са го през 70те години и щетите са били дълготрайни докато се стабилизират пазарите като обем и цени. а основната причина е една - шистовият петрол в щатите е на себестойност ок. 36-38$ на барел, саудитския ок. 6$ от кладенците. високата цена на петрола позволи да се намесят много играчи, очакваше се включването и на Иран на световните пазари. това беше и причината за възхода на фракинга в щатите и други места, но сривът на цените удари сектор за 150млрд$ годишно и съкращения на 100хил работни места (16% от всички заети в сектора). смешно преувеличени са помисли, че някой цака савецкия добив и Путин в случая. в русия се добиват 13%, малко след сащ и са - другите 60% не са странични наблюдатели в бизнес за трилиони долара годищно
  • 5 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    *аси кво шъ я праим тая фалирала държава? Първо Путин на въжето, после кат Украйна, присъединяваме я към евроатлантическите ценности!
  • 6 666

    0 0 Отговор
    Добра новина - много е лесно да падат долари от небето наготово
  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор
    Сериозна статия и още по сериозни коментари. Разбира се всеки вижда и чува това което иска да види и чува и останалите неща минават транзит покрай ушите му.

    Например двама от любимите ми коментатори спорят и единият не може да повярва че от ниската цена на петрола страда повече сащ. Какво да се прави не всички имат нещо в главата си.

    Относно статията вярно е че всички които продават петрол при по ниски цени губят. Но какво губят? Тия които като Русия и СА произвеждат евтино губят от печалбите си - това е допустимо и е в реда на нещата. Но когато барела падна под 40 долара сащ, канада и северно европейските производители започнаха да губят тотално тъй като цената бе под тяхните производствени разходи - те това е фатално особено за страна с космически дългове като сащ.

    А дай те да напишем една статия за това как стокообмена между сащ и Русия скочи след така наречените санкции, колко са се увеличили приходите на Русия от сделки с ракетни двигатели, военно производство, алуминий, титан и т.т.т. и то предимно със сащ.

    Коментиран от #11

  • 8 Киро

    0 0 Отговор
    Ето сега и няколко факта:

    - САЩ никога не е планирал да се развива като петролен износител, доскоро имаха и забрана за износ на петрол. Тоест - те никога не са разчитали на приходи от износ на петрол, че да "губят" сега.

    - СА игра умишлено срещу американските шистови производители и това е публична информация, не е въпрос на мнения и тн. САЩ се превърнаха (с шистите) в най-големия производител на петрол в света и арабелите яко се стреснаха.

    - Добивът на руски петрол е със средна себестойност около 30 долара за барел, много над средната цена на СА, която е с най-ниска себестойност в света.

    - Според бившия финансов министър на Русия, ако не се промени ситуацията с цените на петрола и газа, до края на 2017 Русия ще е изхарчила всичките си фондове. Засега прикриват фалита харчейки готовите пари от хубавите години, но те свършват. Пак казвам - не се радвам много, щото гладния е готов да прави глупости. А вече дори в България средната заплата е по-висока от средната в Русия!

    - "огромните дългове " на САЩ всъщност са 106% от тяхното БВП, дрънканиците са огромните дългове - в клубчето на АтакЪ!

    - Последният трол да ми обясни как точно Русия изнася оръжие за САЩ, че не се сещам? И да обясни как са се увеличили приходите на Русия, след като общата сума на износът им е паднал с близо 50%? (тоест и приходите им са с близо 50% по-малки)
  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор
    Киро, кироооо май дълго трябва да ти се обяснява. Не съм длъжен, но нали съ си с добро сърц3 от мен да мине.
    Та краварит като ахмаци се изсилиха да става5 най големият производител 8 направиха много трилионни инвестиции в сектора. Надяваха се че ще ги избият чрез продажба на страни като България,украйна,полша,прибалтийските и т.н. Но при сегашните цени това няма как да се случи. Макар и да са най големият производител, те пак задоволяват едва 50% от собственото си потребление.
    И виждат изхода в поддържане на войни навсякъде за да могат да се изявяват като жандарм а едва ли не всички да ги молят и да им плащат за защита от марсианските агресори, от терорис5ите от венера и отдиктатора на юпитер.

    Коментиран от #10

  • 10 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    ХАААААХАХАХАААА!!!

    Някакво тролче с ушанка ми се е заобяснявало!

    А в глупостите, дето е надрънкало, не само няма смисъл, но няма и никаква връзка и логика, да не говорим пък за факти!

    Просто бръщолевене на общи приказки от типа "да се каже нещо"!

    ХАХА!
  • 11 стратокастър

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Бай хой ,ЗНАЕШ ЧЕ СИ МИ СЛАБОСТ НО ПРОСТО НЯМАМ ВРЕБЕ ДА ТИ ОТГОВАРЯМ НА ВСИЧКИ ГЛУПОСТИ КОИТО ПИШЕШ!!!

    Без да сравняваме БВП на русия и САЩ /те са несравними/ просто обърни внимание на не маловажния факт какъв % представлява петрола за двете страни и кой може да си позволи да не помпи?

    Коментиран от #13

  • 12 За Киро кадията и стратокастрирания

    1 0 Отговор
    Последните дни цялото производство на шистов газ в световен мащаб е в колапс,най-вече в САЩ.Според статистика на Блумбърг поне 19 от проектите са заплашени от закриване.
    Цената барел Брент се задържа около 48 $.
    Производството на шистов газ е рентабилно над $ 80 на барел,може да крета при 55-60 $,а по ниските цени обричат целия отрасъл на фалит.

    Американската компания WBH Energy, занимаваща се с добив на шистов петрол и природен газ, обяви фалит на фона на резкия спад на световните цени на тези суровини.
    Компанията е подала заявление по член 11 от Кодекса за банкрутите в САЩ тази седмица. WBH Energy, базирана в щата Текас се е оказала със задължения от 50 млн. долара поради понижението на петролните цени през последните няколко месеца, съобщава телевизия НХК.
    Ройтерс коментира и други американски компании изпаднали в неплатежоспособност в карая на 2014,като тук цитирам няколко от тях:
    KiOR Inc, компания, базирана в Хюстън;
    Endeavour International Corp за проучване и добив на нефт и газ, фокусирана върху Северно море и Съединените щати;
    Marion Energy, за проучване и добив на природен газ.
    Американските банки са налели над 500 млрд. долара в шистовия сектор,което заплашва с нов финансов катаклизъм.
    Повече от 20 000 са малките и средни фирми на "въглеводородната революция" в САЩ, и те произвеждат повече от 75 на сто от количествата петрол и газ на нацията, според Института Manhattan за Policy Research.
    Продължителният спад в цените ще доведе
  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "стратокастър":

    Ееееее стратокастрат, много стеснителен си станал. Сравни ги де сравниги. Само че включи и двайсетина трилиона кредити и ще се получи че крава бойс са на червено. Какво си припадате по спекулативните отчети където се отчитат приходи без да се вземат под внимание че кредитите не са вадят а какво остава за лихвите и другите задължения. И още нещо май до две три години трябва да върнат и златото на Европа а това е доста проблемно тъй като срещу него печатат и ще се окаже че всичко им е без покритие.
    Именно и затова сега предизвикват конфликти за да твърдят че не е правилно да връщат златото защото има опасност някой да го завладее.

    Отделно сега се праскат краварчетата че имат подем в икономиката и автомобилостроенето им прогресира. Да ама само на пръв поглед. Почти всички автомобили чрез държавни протекции се продават на кредит и към момента повечето са несъбираеми. Това значи че съвсем скоро голите им дупета ще лъснат.
  • 14 БУМ БАМ

    0 0 Отговор
    СЕ МНОГО ГИ МИСЛИТЕ БРАТУШКИТЕ СЕ ТЯХНОТО КАНЧЕ ГЛЕДАТЕ А НЕ СИ ВИДИТЕ КИРЛЯСАЛИТЕ ЗАДНИЦИ И ВЪЗПАЛЕНИТЕ ЕЗИЧЕТА ОТ ЛИЗАНЕ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ АНТИЦЕННОСТТИ.В СТАЛИНГРАД ПРИ БЛОКАДАТА МУ СА ЗАГИНАЛИ МИЛИОНИ ОТ ГЛАД ПЪк В МИРНО ВРЕМЕ ОЧАКВАТЕ ДА СЕ СЛУЧИ ТУЙ КОЕТО НЯМА ДА СТАНЕ. ПО ДОБРЕ КАЖЕТЕ ЗА УКРАЙНА ДЕТ СА С ПО 80 ЛВ НАШИ ПАРИ ЗАПЛАТИ И НАБЪРЗО СКРАПИРАНАТА ИМ ИКОНОМИКА .