Last news in Fakti

8 Септември, 2016 14:42 2 676 5

Галата става газов хъб?

  • хъб-
  • газ-
  • балкан-
  • иван иванов
Галата става газов хъб? - 1

Има и идея за превръщането на сегашното находище Галата в газов хъб. Причината е, че то е почти изчерпано, заяви пред журналисти председателят на Комисията на енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той посочи, че няма информация дали това е само идея или по нея се работи. Използването на газовото находище край Галата ще отпадне нуждата от да има хранилище за газ около Варна.

Според председателя на КЕВР българският и гръцкият хъб не се конкурират. Освен от Русия България може да получава синьо гориво от Азербайджан, Туркменистан, Ирак, Иран, дори и от Израел, както и втечнен газ през терминала край Александруполис.

Дори и без Русия има смисъл от изграждане у нас на хъб, смята Иван Иванов.

Ако „Газпром“ успее да изгради газов хъб в Гърция, то съществуването на българския енергиен хъб „Балкан“ се обезсмисля, предупредиха преди дни експерти.

Атина вече усилено работи за терминал за втечнен газ в района на Александруполис. Това ще разнообрази енергийните доставки за балканската страна.

Близо 1,5 млрд. евро ще бъде инвестицията в газовия хъб „Балкан“, ако се реализира северния маршрут, а 1,4 млн., ако се стъпи на южния - към Гърция и Италия. На енергийния форум във Варна бяха лансирани различни варианти на капацитет на хъба - от 37 млрд. куб. м на вход и изход, ако се избере южното трасе и 45 млрд. куб. м, ако стане северния маршрут, той обаче е свързан с тръбата по дъното на морето, с руския газ и с интерес от руската страна.

От своя страна Русия се опитва да заобиколи Украйна като транзитна държава. Преди месеци Москва лансира изграждането на „Северен поток -2“. В южна посока Русия търсеше алтернативи и една от тях беше „Турски поток“ след провала на „Южен поток“. В сряда Анкара даде разрешение на „Газпром“ за изграждането на трасето.

Целта на европейския Енергиен съюз е пълната свързаност на мрежите на 28-те членове на ЕС и газовият хъб е част от плановете на Комисията в тази насока, смята Иван Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мухаремчо

    0 1 Отговор
    При всяка реална възможност Русия ще накаже България, за това че дръзна да защити интересите си и да намери други доставчици на евтин газ. Това ще бъде дългосрочната политика на Русия към нас. Да си знаете и да не живеете в заблуда.

    Коментиран от #2, #3, #4, #5

  • 2 кофтии

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "мухаремчо":

    Коментара на #мухаремчо е напълно реален, УВИ!
  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мухаремчо":

    Също като при непеончетата абсолютно безпочвени и без никакви доказателства плюене по Русия и всичко Руско.

    Какви само малоумни идиотщини щели да превръщат изчерпано находище в хъб. Що не вземат да го превърнат във фънк електронен мегатрон например. Абсолютна имитация на проекти и предварително се обявява че водораслите им пречат.

    Да вземат да обяснят първо на неграмотните си превърженици какво точно е хъб и за какво се използва.
  • 4 Крив макарон

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мухаремчо":

    Чакаме ги тези евтини доставчици на газ, с буйна страст.Ето ги идват към нас, тичат ,летят.
  • 5 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мухаремчо":

    Ооо, даа! Преди 1-2 години помня, че разни платени-заблудени като теб се пенявиха, че американците ще ни карат евтин втечнен газ с кораби, ама нещо.... дори не стана ясно колко ще е евтин, да не говорим, че сигурно и няма къде да го стоварят! За другите велики проекти, с които от време на време медиите си за палъват статиите, хич няма смисъл да говорим! То не беше газ от Азербайджан, от Луната, тук хъбче, там връзка, няколко газопровода......................
    и накрая даже и един К*. няма.

    Затва ти си лапай мухите и остави газа на тия от които зависи, но за съжаление разбирачите са ни боко тиквата и компания!