Last news in Fakti

9 Септември, 2016 18:57 1 965 6

Обсъдихме с Русия изпълнението на арбитража за АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • реактори-
  • русия
Обсъдихме с Русия изпълнението на арбитража за АЕЦ „Белене“ - 1

Представители на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация „Росатом“ и АО „Атомстройекспорт“ проведоха първа среща на работната група, която има за задача да обсъди следващите стъпки относно изпълнение на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото за АЕЦ „Белене“. В заседанието участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от министерството на енергетиката.

Основният въпрос по време на разговора бе свързан с уточняване на сумите по главницата и лихвите, определени с решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото за АЕЦ „Белене“ от месец юни 2016 г. и възможностите за плащане от българска страна. Предстои да бъдат уточнени вариантите за това в най-кратки срокове. От българска страна бе поставен въпросът за получаване и преглед на сертификатите и документите за произведеното оборудване от АО „Атомстройекспорт“ за проекта АЕЦ „Белене“, както и извършване на инспекция на място.

Двете страна изразиха увереност, че и през следващите седмици конструктивните разговори ще продължат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комунист до смерт

    0 0 Отговор
    Ако оборудването, за което братска Русия ни осъди да платим, още не е готово, дължим ли им изплащането на глобата? Кога ще предявим финансови претенции към Русия за едностранното прекратяване на Южен поток и извършените от България текущи разходи?

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Фронто

    0 0 Отговор
    Ще проверя публичната инф.,но съм убеден,че имаше търг. Моля,параметрите да бъдат припомнени. Стойност,условия,бъдещи ьадължения ...
  • 3 кон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Комунист до смерт":

    Когато потърсиш сметка на Мавъра за това че фалира държавата ни , платен Козяк!
  • 4 Пиер

    0 1 Отговор
    Интересна логика ! Платените козяци се интересуват от националния интерес, а безплатните - за руския интерес и енергийния монопол и доминация. Има нещо гнило...

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пиер":

    "Има нещо гнило..."

    Да, пиер, има нещо гнило и то е сиренето в главата ти! Ако не забелязваш, платените козаци питат що да не искаме пари за южен поток, против който те ревяха с години!

    Освен това да се беше поинтересувал кой на какви цени предлага реактори и гориво, щото и горивото си е доста важен фактор!
  • 6 999

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Комунист до смерт":

    Не ни осъди Русия а нашите приятели от братския Европейски арбитражен съд които заедно със САЩ ни наложиха да прекратим изграждането на АЦ Козлодуй. А за Южен поток не ги и подсещай че да не го изядем пак.Обаче да осъзнаеш всичко това не трябва да четеш само сводките на Американското посолство.