Last news in Fakti

12 Септември, 2016 18:59 1 040 1

Синдикатите искат гаранции за осигурителните прагове

  • синдикати-
  • работодатели-
  • прагове
Синдикатите искат гаранции за осигурителните прагове - 1
Снимка: БТА

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояха държавата да излезе с позиция за бойкота на работодателите, които не искат да договарят минималните осигурителни прагове за 2017 година. В обръщение към правителството КНСБ и КТ "Подкрепа" предупреждават, че премахването на минималните осигуровки, за което настоява бизнесът, ще увеличи дела на сивата икономика, съобщи БНР.

Още от днес синдикатите започват да информират хората за последиците от липсата на договаряне, риска да загубят доходи и права. Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова министрите на финансите и на социалната политика да излязат с ясно становище по отказа за преговори:

За нас посланието към министрите не е жалба за младост. Започването да се плащат майчински върху минимална заплата, болнични върху минимална заплата,обезщетения в различни режими върху минимална заплата, ако щете цялата фирма от горе до долу да мине на минимална заплата като осигуровки, ще има разрушителен ефект върху правата на хората. Това ще направим. Първо, ще ги информираме да са хаберлии и какво ги чака, и после ще ги видим как ще реагират и дали ще реагират при подобна информация и перспектива, ако тя се случи, каза Пламен Димитров.

Минималният осигурителен праг е някакъв охранителен механизъм, така да го наречем, но основното задължение е работникът да бъде осигуряван върху действителната си работна заплата, допълни президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

В много браншове има подготвени споразумения със сериозни увеличения на заплати, но те не се подписват заради отказа на бизнес организациите да договарят по-добри доходи обясни още Пламен Димитров.

Увеличение на работните заплати в много от секторите, такива, които дори са по-високи от мечтите на някои. Говорим за 10, 15, 20 процента конкретни предприятия, които виждат, че нямат кадри и са готови, за някои категории персонал особено, да го направят и ще го направят, независимо какво казват Васко Велев или Кирил Домусчиев.

Димитър Манолов запита защо при текст, който криминализира укриване на осигуровки, още няма осъден работодател.

При 30 процента сива икономика някак си виси във въздуха. Ние още не сме чули за нито един човек, на когото да е потърсена отговорност по този именно текст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 работник

    0 0 Отговор
    Има ли причина да се обичат работодатели?Всичките експлоатират жестоко работниците на чиито гръб карат скъпи коли и харчат неразумно спелените пари, вместо да ги вкарват в подобряване условията на труд