882 0

Шефът на МВФ се изправя пред съда по делото Тапи

Кристин Лагард е обвинена в небрежност

Шефът на МВФ се изправя пред съда по делото Тапи
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще се изправи пред съда за ролята си в аферата "Тапи", в която Франция изплати като обезщетение сумата от 400 милиона евро на бизнесмена Бернар Тапи, по времето, когато Лагард бе финансов министър, пише в. "Financial express".

Френски съд обяви в понеделник, че датата на процеса е насрочена за 12 декември.

Върховният апелативен съд на Франция отхвърли жалбата на Лагард срещу съдебна заповед от декември миналата година, която я задължи да се яви пред Съда на републиката (Cour de Justice de la République), специализиран съд, който се произнася по дела свързани престъпления извършени от министри по време на службата им.

"Тя ще присъства", е заявил адвокатът на Лагард Патрик Мезонев
пред Ройтерс.

Съдебният процес, който ще продължи до 20 декември, ще бъде петият в историята на Съда на републиката, който се състои от трима съдии и шестима депутати от двете камари на парламента.

Лагард бе обвинена в небрежност, която е довела до неправомерното одобрение на решението на арбитражния съд, отсъдил в полза на Бернар Тапи.

През 2008 година съдът реши, че на бизнесмена трябва да бъдат изплатени 404 млн. евро обезщетение заради щетите, които е понесъл при продажбата на своята компания. В този период Лагард бе министър на икономиката и оглавяваното от нея ведомство потвърди решението на съда.

Заради подозрения в измама обаче, наказателен съд анулира това решение, обвинявайки Тапи и още петима души в организирана измама.

Франция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай