Last news in Fakti

13 Септември, 2016 13:58 1 005 1

Инфлацията влезе във фризера през август

  • инфлация-
  • стоки-
  • цени
Инфлацията влезе във фризера през август - 1

Инфлацията в България през август се стабилизира на нивото от юли, но на годишна база остава на негативна територия за седми пореден месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) през август остана без промяна, след като през юли нарасна с 1 на сто. На годишна база инфлацията се понижи с 0,3% (спрямо август 2015-а) след понижение с 0,2% през предходния месец. Въпреки относително сдържаното темпо на понижение, годишната инфлация остава на негативна територия за седми пореден месец, отбелязвайки дефлация за десети от последните единадесет месеца, след като единствено през януари беше отчетена нулева инфлация.

Средногодишната инфлация в нашата страна за периода септември 2015 – август 2016 година се понижи с 0,8% спрямо периода септември 2014 – август 2015 година.

През август цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки отчитат намаление с 0,2% на месечна база, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия се увеличават с 0,2 на сто. Намаление с цели 2,9% отбелязват цените на облекло и обувки, а цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива нарастват с 0,3 на сто.

Увеличение с 0,5% на месечна база има при транспортните цени, докато цените в здравеопазването и в сектора на съобщенията намаляват с 0,1%, показват данните на НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през август също остана на нивото от юли и отчете спад на годишна база с 1,1% след понижение с 0,4% през предишния месец.

Данните за август са пореден знак, че българската икономика все още не дава ясни признаци, че ще успее в близките месеци да се измъкне по-трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намира от август 2013 година насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антика

    0 0 Отговор
    Инфлацията и дефлацията тук в Абсурдистан е невъзможно да бъдат отчетени като реална стойносст. Защо? Защото мафията монопо дирижира тия процеси от десетилетия. Казват, че сме били пазарна икономика? Тогава би било редно пазара търсене предлагане да определя и цените! Да, но не е така? Дори и цената на горивата са монополно разпоредени, да не броим и на други стоки по цени на едро. Има и едно неписано правило в бизнеса тук - малко да се повиши официално работната заплата и негласно вдигат цените. Влезте в молловете и по други магазини за да видите как без да е скочила разходната част на тези търговци, цените на повечето стоки са ЪП поради това неписано правило тук, но дирижирано отдавна от определен кръг. Тук няма да се оправи, докато не падне атомна бомба - прекалено много мафия се бърка навред и оплесква живота ни. За съжаление няма как да се отървем от това, освен чред ядренн взрив и всичко на пепел.