1 343 2

България се прицели в космическата индустрия

Венцислав Михайлов

„Подписаното Споразумение с Европейска космическа агенция (ЕКА) е шанс за България да стане водеща в космическата индустрия в света. Създаваме условия за активизиране и укрепване на научно-изследователския капацитет на България, което е възможност за нас да бъдем конкурентоспособни и иновативни.“ Това каза националният представител на Агенцията за България и началник на Политическия кабинет на министъра на икономиката Филип Кирев по време на семинар „Информационен ден за ЕКА за България“, организиран от Министерство на икономиката и ЕКА.

Представителят на ЕКА Анабел Фонсека, обясни, чe семинарът има за цел да предостави на представителите на индустрията, научната и академичната общност в страната информация относно организацията на ЕКА; индустриалната политика в областта на космоса; европейската космическа изследователска и развойна дейност; пазарите на европейската космическа индустрия; програмното структуриране и избор на изпълнители, както и специфични препоръки за развитието на пазара на космически технологии в България. Тя уточни, че форумът ще представи и механизмите, по които се усвояват средствата, които държавата внася с членството си в ЕКА. И подчерта, че тези средства се връщат в икономиката ни и служат за развитие на индустрията в областта на космическите изследвания.

Националният представител на Агенцията за България Филип Кирев поясни, че успешно е приключила първата тръжна процедура на ЕКА за България по Плана за европейските коопериращи държави. По нея са кандидатствали около 50 български участници, като одобрените проекти са 5 на обща стойност 787 000 евро. Кирев изрази надежда, че с предстоящото представяне на втора процедура ще се засили интереса на потенциалните участници и ще привлече много конкурентоспособни проекти. „Надявам се, че с подобни информационни кампании, които ще бъдат организирани и в бъдеще, вниманието на заинтересованите страни ще бъде насочено към активно участие с проекти в тръжните процедури на ЕКА, в областта на летателния хардуер, научноизследователска дейност с индустриално приложение, космически приложения, продукти и услуги, и образователни дейности.“

Представянето на условията за участие във втора тръжна процедура ще бъде на 15 септември 2016 г. в Големия салон на БАН, ул. „15 ноември“ 1, от 9ч. На 10 октомври 2016 г. цялата информация по възможностите за кандидатстване ще бъде качена на сайта на ЕКА.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 15:06  14.09.16
  Боже,Боже...
 • Драго
  Отговор
  2 16:01  14.09.16
  Така е. Като не сме приятели вече в енергетиката и газификацията, търсете си краварски партньори за космоса.

Напиши коментар:


Публикувай