16 Септември, 2016 00:45 1 088 0

Пирински: ЕК да се заеме с минималния доход в ЕС

  • пирински-
  • георги пирински-
  • европейски парламент
Пирински: ЕК да се заеме с минималния доход в ЕС - 1

Европейската комисия показва липса на реални действия за създаването на разумен и надежден механизъм за определяне на минималния доход в ЕС.

Това заяви в изказването си в пленарна зала на Европейския парламент вродепутатът социалист Георги Пирински. Той подчерта, че от 2008 г. насам броят на хората, живеещи в бедност и социално изключване в Европа е нараснал с 4,8 милиона, което налага спешни и решителни промени на изпълняваните политики.

Георги Пирински посочи, че за съжаление специфичните препоръки към държавите членки продължават да са доминирани от политиката на бюджетни ограничения. Същевременно в България повече от 40% от населението е в риск от бедност и социално изключване, поради което е проява на лицемерие Еврокомисията просто да препоръчва промени в съществуващите схеми за минимален доход, осигуряващи гарантиран минимален доход в размер на 35 евро на месец и диференциран такъв от едва 60 евро.

Евродепутатът социалист настоя, че е крайно време Еврокомисията да не дава само препоръки, а да приеме и обща дефиниция за минималния доход, като поне равен на прага за изпадане в риск от бедност и социално изключване, който представлява 60% от средния изравнен разполагаем доход на национално равнище.

Изказването на Пирински беше в рамките на дебата по поставените от Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент въпроси относно схемите за минимален доход в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА