Last news in Fakti

16 Септември, 2016 20:41 10 953 19

1008 лева пенсия за гимнастичките

  • гимнастички-
  • пенсия-
  • медал-
  • рио
1008 лева пенсия за гимнастичките - 1

1008 лева на месец от тотото ще получава всяка от гимнастичките в ансамбъла от момента, в който прекрати спортната си кариера. Премията е до живот. Това се полага по закон още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски по предложение на олимпийския ни комитет и министър Васил Иванов-Лучано.

В момента всеки носител на злато от игрите, след като приключи кариерата си, получава от тотото три минимални работни заплати. Сега тя е 420 лева, или общо става 1260 лева. Среброто е 90% от сумата, а бронзът - 80%. При повече от един медал сумите се събират. Сред спортистите парите от тотото са известни като олимпийски пенсии. “Аз се пенсионирах преди баба ми”, възкликна едно от момичетата в репортаж на Миролюба Бенатова по Нова тв, в който се разказва за надеждите им след приключването на кариерата.

 За 8 години те са спечелили 81 медала. Момичетата разказват за най-тежките си моменти при състезанията и за шока при инцидента с колежката им Цветелина Стоянова. Щастливи са, че тя е добре, засега не дават вид, че съжаляват, че спират с активната гимнастика. По закон процент от премията отива и при треньорката им Ина Ананиева.

Подобна практика има в доста държави, защото след приключването на кариерата си повечето спортисти изпитват сериозни трудности с адаптацията. Бенефисът на ансамбъла ще бъде на 17 ноември в зала “Арена Армеец”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъва

    0 0 Отговор
    И яс давам толкува само че да спат с мене за една вечер!!

    Коментиран от #2

  • 2 ssss

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "лъва":

    и аз и аз
  • 3 опала

    0 0 Отговор
    естествено, накрая всичко се оказва за пари...

    Коментиран от #4

  • 4 Дачо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "опала":

    Еми за какво е да бе, тигре ?За потупване по рамото ? За благодарност към условията, които им се предлагат за да тренират ? За това, че по цял ден са тренирали, а вечер си лягат рано..докато другите кифли мятат салфетки в плаза ?
  • 5 дядo

    0 0 Отговор
    Ох на дяда...
  • 6 Мислещ

    4 0 Отговор
    Не е справедливо! Обществото не се състои само от избрани спортисти, певци,артисти,.. Какво за миньорите и други групи работници,на които понякога не плащат и мизерните им заплати и на 40 г. вече са инвалидизирани и много нисък % от тях стигат до мизерна пенсия. ТЕ СЪЗДАВАТ БЛАГА ЗА ВСИЧКИ!!!
    Нужни са стимули, НО ПО- ПРЕМЕРЕНО!

    Коментиран от #15

  • 7 наблюдател

    3 0 Отговор
    някой работят 40 години до пенсия
    други 40 години ще получават пенсия
  • 8 РАБОТОДАТЕЛ

    1 1 Отговор
    Е ЧАК ПЪК ПЕНСИЯ........НЕ ВЯРВАМ МЛАДИ МОМИЧЕТА НА ПО 25 ГОДИНИ ДА НЕ МОГАТ ДА СИ НАМЕРЯТ РАБОТА

    Коментиран от #9

  • 9 Прекалено късо име

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "РАБОТОДАТЕЛ":

    "от момента, в който прекрати спортната си кариера"
    това не го ли видяхте ...
  • 10 mediator37

    1 0 Отговор
    Една неяснота лъха. От както добие право на пенсия по НОИ или още от сега, като окачат ръкавиците на пирона момичетата взимат пенсия?
    Дори да е отсега, мисля, че тези момичета заслужават. Даже за мен това е истинския ни медал, да не кажа единствения стойностен, заслужен определено и изстрадан.
    Не че не се радвам на Мирела, но тя взе медал, защото стана слабо състезание. Когато скачаше Стефка , 1.97 беше височина, пропускана поне от 5 състезателки. На тази олимпиада с 1.97 взеха злато и сребро. Нашето момиче просто си скочи личния рекорд от 1.97 и вервайте ми, даже 2.00 посмъртно няма да скочи, да не говорим 2.09м. , просто защото такива са й възможностите. Бланка Влашич (2.08) беше контузена, хамериканката- фаворитка прегоря и се издъни и т.н. Стана надбягване с куци коне. Щастлива случайност е този медал.
    На борбата в последните секунди Елица Янкова показа завидни лекоатлетически данни, бягаше бързо и в кръг. Аржентинката не можа да я стигне и после дълго рева. Та така, де...
    Да не си кривим душата, ансамбълът ни е велик и той постигна заслужен олимпийски медал.
  • 11 Гост

    4 0 Отговор
    Това е безкрайна несправедливост! Що за простотия!? На 23/25 и да получават пенсия цял живот...... Това е изключителна дискриминация спрямо инвалиди и крайно бедни пенсионери! Да получиш пари за медал,ОК! Но пожизнена пенсия....СРАМОТА!
  • 12 АРПАДЖИКА

    0 1 Отговор
    ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ МНОГО ПО-ВЕЧЕ.НАЙ ПОСРЕДСТВЕНИТЕ ,КРИВОКРАКИ ФУТБОЛИСТИ ВЗЕМАТ В ПЪТИ ПО-ВЕЧЕ.910 ЛЕВА ПЪК ВЗЕМАТ РАЗНИ СТАРИ КОМУНЯГИ БИВШИ ПОЛКОВНИЦИ И ПОДПОЛКОВНИЦИ,ДИРЕКТОРИ И ЗАМЕСТНИКДИРЕКТОРИ НА ФАЛИРАЛИ И РАЗГРАБЕНИ СОЦ ПРЕДПРИЯТИЯ. ТАКА ЧЕ ТЕЗИ МОМИЧЕТА СА В ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО СТОЙНОСТЕН,ЧАЧЕСТВЕН И НАДЕЖДЕН ЗА ПРЕДАВАНЕ НА СТОЙНОСТЕН ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ ЗА В БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Напълно си засужават тези пари момичетата, дори и повече като се има предвид, че маса циганки взимат повече, а единственото, което са направии и правят за България е да се размножават и да реват за още пари
  • 14 Гоуст

    0 0 Отговор
    5 момичета по 1000 лв на месец е 5000 хиляди на месец и българския народ се спуква да плюе.
    Обаче нищо не казва, че всекидневно България се краде с милиони от разни псевдо управници. Разни бабаити, мутри и тарикати на едро и дребно.
    Момичетата са допринесли поне малка радост в мизерните ви животи и трябва да сте благодарни.

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    Аз също имам здравословни проблеми като миньорите от тренировки от 8-ми клас. Тогава спрях да тренирам, тренирахме по 6 часа на ден на възраст под 15 години, и съм почнал на 11. Тия момичета са почнали да тренират вероятно преди да тръгнат на училище. Натоварванията са жестоки за тези, които тренират да вземат медали на олимпиади. Защо си мислиш, че миньорите заслужават повече от тия, които са взели медали на олимпиада, нямам представа.
  • 16 БРМ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гоуст":

    Кого е еня за спорта,да декларира,че ще му удържат пожизнено по 10лв всеки месец и да ги дават на спортистите.
    Аз съм против тия соц.придобивки.
    Едни наблягат на спорта,други на ученето,да не би тренировките да са по изморителни от ученето и знаенето 2-3 езика,на математиката?
    Те спортистите са не знаят една задача да решат пенсии ще им дават.
    Затова няма никой кадърен да стои тук,заради разни гимнастики и боркини.Колко хора гледат Женска борба-никой.

    Коментиран от #18

  • 17 Грифон

    3 0 Отговор
    Да хората внасят цял живот пари в НОИ, тия без ден трудов стаж 1000лв.пенсия.
    Е затова съм в сивата част на икономиката,защото не искам никой да се храни от моите пари/като тия.полицията т. н./
  • 18 3333

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "БРМ":

    Тия пари се плащат от тотото, не от НОИ. Нямат нищо общо с вноските на пенсиите на хората.
  • 19 бай Тодор

    1 0 Отговор
    Те това е!Аз съм на 64 и още не съм пенсионер и като се пенсионирам,пенсията ми ще е около 350 лв. с 45 години стаж.Тези момичета ще станат пенсионерки на 21 години с 1000 лв. пенсия!Напред България!