Last news in Fakti

17 Септември, 2016 11:46 1 662 5

Цигарите пак поскъпват от догодина

  • цигари-
  • поскъпване-
  • тютюн

Министерството на финансите предлага по-висок акциз догодина

Цигарите пак поскъпват от догодина - 1

По-скъпи цигари ще плащат пушачите от първи януари. Това стана ясно от публикуваните снощи от Министерството на финансите проекти на данъчни закони.

С тях се предвижда по-висок акциз през 2017-а. Увеличението на налога не е изненада, защото до 2018-а година страната ни трябва да изпълни минималните европейски изисквания за ниво на акцизите.

Още при миналогодишното поскъпване се заложи по-голям скок в цените на по-високия клас цигари, за да се направи отстъпка за пушачите на най-масовите марки.

В предложения от Министерството на финансите проект се предлага двата компонента на ставката - специфичния и пропорционалния да се увеличат. Специфичният ще достигне нивото от 101 лева за 1 000 къса. Пропорционалният ще бъде 27% от продажната цена от догодина и 28 % от нея през 2018 г.

Акцизът върху цигарите започна да расте от началото на тази година, като с миналия пакет данъчни промени от финансовото министерство направиха такава пропорция, която да доведе до по-сериозно поскъпване на високия клас цигари и по-малко на най-масовите марки. Не е ясно обаче новият вариант как ще промени цените на всички видове марки от догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 екс пуш

    0 0 Отговор
    100 лв да ги направят и с рецепта от аптеката да се купуват !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТЕЛЯКА

    0 0 Отговор
    супер МАЛКО Е ........КОГА ЩЕ ДОИДЕ ЯНУАРИ
  • 4 goni

    1 0 Отговор
    Правилно! Цигарите с тютюн трябва да станат по-скъпи от марихуаната!:) А, да видим тогава кое ще се харчи по-добре!:) Честито на всички печеливши!:) А, останали те?!" Не губи кураж! Идва нов тираж!":)
  • 5 БойкоБорисов

    0 0 Отговор
    "Който пуши в заведение е простак."