17 Септември, 2016 14:30 1 746 7

Плащаме първите €400 млн. за АЕЦ Белене до края на 2016 г.

  • аец белене-
  • русия-
  • българия
Плащаме първите €400 млн. за АЕЦ Белене до края на 2016 г. - 1

До края на годината България ще плати €400 млн. до края на 2016 г. Това ще е първият транш по решението на Арбитражния съд за АЕЦ Белене.

Това заяви в интервю за ТАСС руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов. Той беше в България, където се срещна с енергийния министър Теменужка Петкова. По време на неговата визита бяха обсъдени Възможности за увеличаване на стокообмена и развитието на икономическите връзки в двустранните отношения с Русия.

Сергей Герасимов не пропусна да припомни, че Арбитражният съд осъди България да плати на Русия обезщетение в размер на €620 млн. Първият транш от €400 млн. е стъпката за разпределяне на сумата във времето. България дължи и лихва от €167 хил. за всеки ден забавяне.

На 9 септември в България се проведе среща на руско-българската работна група по въпроси, свързани с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене”.

Отпускането на държавен кредит - това е един от вариантите, който се обсъжда, за да може НЕК да се разплати с руснаците за АЕЦ "Белене".

Финансовото състояние на НЕК не позволява компанията да тегли кредит.

Българският енергиен холдинг също не може да си позволи да търси нов заем, тъй като има да погасява два предишни.

Последният беше за над 1 милиард лева, с които НЕК плати на двете американски централи от комплекса "Марица-изток".

Ако БЕХ вземе още един заем и за АЕЦ "Белене" дълговете му ще нараснат на над 3 милиарда лева. Това налага да се обсъжда и вариантът за отпускане на държавен кредит.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    1 0 Отговор
    Доколкото помня сумата която НЕК дължи е около 5 млрд., а не около 3 млрд.
    По- важното е защо правителството не плаща сумата- нали имахме излишъци от 3 млрд.?
    - Това показва, че Борисов и правителството му лъжат!
    Целият този водевил е благодарение на Борисов! През 2009г. уж спира проекта, но в крайна сметка не го спира, а подписва маса споразумения с Руснаците- точната цифра е 9 анекса към първия договор и 1 нов меморандум.
    По- важното е обаче защо спираш договор след като е ясно, че без гаранциите на производителите въпросният реактор струва колкото купчина старо желязо!!! - Това е въпросът който трябва да си зададете!
  • 2 СтигаВече

    1 0 Отговор
    Защо не ги плати/платят тези заради които сделката се провали?????
    Защо е нужно НИЕ народа на Република България да плащаме за чужди грешки???
    Да, вярно ние сме си виновни понеже ние си ги избираме...
  • 3 Умно село

    1 0 Отговор
    Защо се натиска днешната управа да сме в ЕС? Защото ЕС дава щедро на ВЕРЕСИЯ на всеки който не му сече ПИПЕТО. Некадърниците не са в състояние да осигурят трудоустройването в страната, затова държавниците ни се държат като удавници за сламка за ЕС.Правителствата се менят без да носят отговорност за престъпна безотговорност, а народа носи отговорността да погасява заемите които дори не сме чули и разбрали кой кога за какво е взел къде и за какво са вложени. С нас народа български, днешната управа се държи по-лошо от проститутка. На проститутката каквото сториш - сториш. И и плащаш без да я мислиш а на народа нито плащаш нито го мисли. Когато беше Социализъмът не е било идеално, но това днес е Геноцид и прокуда по чужбина в бора за оцеляване. Някога като народ живеехме много по-добре - имахме лека и тежка индустрия, безплатни осигуровки и социални гаранции, работа почивка пенсия образование лечение санаториуми и БЕЗ ДЪЛГОВЕ!
  • 4 Петър Кимонов

    1 0 Отговор
    ...ама как ги напляскахме а, г-н Дянков!
    С голо дупе по трънливият голям дебел козлодУЙ...
  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор
    И защо ние да ги плащаме?

    Защо не ги платят тиквата, кукунева и деформаторите?

    Когато провалят сделки устата им е голяма. А сега се крият и народа плаща простотиите им.
  • 6 Давид

    1 0 Отговор
    Майка България,ограбвана,но с вдигната глава!!!
  • 7 Наглеци

    1 0 Отговор
    А защо не ги платят тези дето започнаха проекта АЕЦ "Белене" и които откраднаха стотици милиони,а оставиха един гьол!?!