Last news in Fakti

20 Септември, 2016 12:17 2 452 16

Теменужка Петкова: Ако не платим за АЕЦ Белене, руснаците ще искат фалит

  • теменужка петкова-
  • аец белене-
  • росатом-
  • арбитраж
Теменужка Петкова: Ако не платим за АЕЦ Белене, руснаците ще искат фалит - 1

Ако не платим на „Атомстройекспорт“ за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“, рискуваме да бъде поискан фалит на НЕК. Това заяви пред журналистите енергийният министър Теменужка Петкова.

Днес правителството реши да бъде предоставена държавна помощ на НЕК за погасяване задължението му по АЕЦ "Белене".

С подкрепата на решението за одобряване на проект на Закон за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на НЕК ще се реши един от основните наследени проблеми на дружеството, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в началото на заседанието на Министерски съвет.

„Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към днешна дата, е 628 957 596 евро. Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихва, ще достигне 646 230 132 евро. Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната", предупреди Теменужка Петкова.

Ако дългът не бъде платен, основният риск е трупането на лихви, които са в размер 324 000 лева на ден. Освен това, има възможност „Атомстройекспорт“ да поиска обявяваното на НЕК в несъстоятелност, което ще стане причина задълженията на БЕХ по двете облигации, изтеглени 2013 и 2016 г., да станат предсрочно изискуеми. Друг риск е свързан с това "Атомстройекспорт" да предяви претенция и към българската държава, ако НЕК не се издължи, каза още Теменужка Петкова.

Тя призна, че БЕХ и НЕК в момента не разполагат с тези средства, затова се обмислят различни възможни варианти за погасяването на задължението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ruskiiliturski4ep

    0 0 Отговор
    :)))) вярвайте на политиците. кавали които си гледат само интереса който обаче клати феса не в полза на държавата!!! е по-добре да ни купят братята руснаци от колкото Ердоган да пусне два милиона резаци в опосканата ни държава без армия, с полиция пазеща крадците. иде ми да се гръмна, но преди това искам да отнеса със себе си 20 30 урода докарали БЪЛГАРИЯ до това състояние!!!!
    казах!!!
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Какви са тези лихви от 119млн годишно за милиард, 12процента лихва за такива проекти е отвратително висока, при все че има и държавни гаранции, не е частен проект.
    Един нормален мениджмънт би бил готов с план за моментално погасяване в деня на излизане на съдебното становище, сега да почва да се мисли как, кой и кого е меко казано неадекватно поведение от който и да е мениджър на каквато и да е фирма. Изкарайте им заплатите на тези мениджъри да се видят какво правят и колко взимат за тази си дейност.
  • 3 Ник

    1 0 Отговор
    Искам да припомня думите на Теменужка Петкова като шеф на Държавната Финансова Инспекция по повод на Белене:
    Датата е : 10 Юни 2013г.

    Въпрос : - Има ли договор или няма договор за изграждането на АЕЦ „Белене”?

    Теменужка Петкова:
    - Категорично, дано не са останали съмнения в никой, че такъв договор наистина няма. Има едно споразумение, в което двете страни се споразумяват да продължат преговорите помежду си. Целта на тези преговори е на първо място да се договорят основните параметри на бъдещия договор. Това трябва да стане ясно на всички и просто да престанат спекулациите по тази тема.
    -------------
    Сега същата тази е на още по- висок пост и някак се оказа, че казаното от нея през 2013г. не е истина
  • 4 Georgi

    0 1 Отговор
    Русия води хибридна воина спрямо България !!! Големия шлем е руския коварен план за фалит на НЕК и изкупуването му на безценица от русия заедно с цялата инфраструктура ! Незабавен съд за Р. Овч.и компания за поръчване и плащане без договор и цена !!!

    Коментиран от #8

  • 5 министърче

    0 1 Отговор
    Г-н Дянков няма ли отношение към плащането на тези лихви или в момента няма кой да образува наказателно производство.
  • 6 misli posle govori

    1 1 Отговор
    Какви варианти за решения има:
    -емитиране на нов външен дълг.
    -банков заем отвън.

    Този проект си е БСп-арска история, започнала от тях.Проектът три пъти е започван и спиран.При всеки един от тях се включва консултантски разходи, за адвокати, предварителни проучвания и т.н.Смятало се е, че проекта "Блеене", трябва да се строи още през комунизма преди 1989г.Защото България ще има нужда от още енергия за индустрията си в следващите десетилетия.С разпада на соца и впоследствие свиването на необходимостта от допълнителна енергия и факта, че икономиката ни няма нужда до 2035г от нови мощности, заради въведените от ЕС еко изисквания обезмислят проекта.
    В момента страната ни разполага с около 10 000мегавата инсталирани мощности и потребява 46млрд килов/часа енергия годишно.Посетете сайта на ЕСО и вижте натоварването на електроенергийната ни система.Нормално сме натоварени на 4500МВ/Ч, реално можем да ползваме във всеки един момент до 6000МВ/Ч.

    Корупционна система от възможно най-висок мащаб- колкото един проект е по-мащабен, толкова повече милиони могат да се похарчат, дотук това се е осъществявало за сметка на данъкоплатците от Бюджета ни.Ако имаше независима съдебна система това са най-малко 15-20г. затвор за длъжностните лица, които загробват страната с безумни проекти.
    Дано да можем да си държим в музей на Бузлуджа до Чинията до 2035, и да можем после да си строем нови ядрени мощностти, незма дано не ръждясат дотогава.

    Същите простотии и с Америка

    Коментиран от #7

  • 7 мислю

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "misli posle govori":

    Аман от историци! Ти история имаш ли? След като имаш колко пъти си спирал и си започвал? Сигурно е че когато си спирал си плащал за това! Само че това е държавна машина всяко спиране е на гърба на народа за да тръгне пак! и като е спрял къде му ползата или той е министър в България а съдебната система е на Луната.

    Коментиран от #9

  • 8 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Georgi":

    Е... не съм много съгласен.
    НЕК за миналата година имаше към 4 млрд. не разплатени суми, които се дължат основна на Енергийната мафия в България към която се числи и мусю Бойко Борисов, чрез Цветелина Бориславова (Най- големият български собственик на ВЕИ).
    Та схемата е че Държавата в лицето на КЕВР казва на НЕК, че ще купува тока от ВЕИ-тата и Американските тецове на безумно високи цени, и ще ги продава под себестойност. - Тоест на загуба. Така всяка година НЕК задлъжнява средно с 500 - 600 млн.
    Това са фактите!
    А Теменужка Петкова също участва в схемата за замазване на глупостите които "натвори" Борисов от 2009год. до момента.
    - Не случайно по- предното ми изказване вади цитат на Петкова от 2013г., с което целеше тогава да излъже и успокои обществеността, че видите ли ние нищо няма да загубим защото няма договор! Сега през 2016 тази същата твърди че договор има, ама те не са виновни.
    -Това трябва да Ви замисли да ли може да се вярва на Борисов и компания.
    Нека Ви припомня, че 9-т от общо 14 анекса за Белене ги подписва Борисов, а не някой друг и то в условията на уж спрян проект!!!
    Това трябва да Ви провокира да търсите истината
  • 9 misli posle govori

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "мислю":

    Пожелавам Ви също да поизучите историята.
    Тя обича фактите, те се записват, после се четат.
    Резултатът е обективност и избягване на миналите грешки.
    Ако, има кой да чете и разумява написаното и това което остава за идните поколения е смисъла в този живот.
    Стахотен флуудър сте поздравления, те рублите като свършат айде.... както и да е ясна е работата!

    Ако със същата горест защитавахте България от Вашето ниво, после и "нашите" про-руски и про-американски и про-европейски политици и партии, страната ни щеше да бъде процъфтяваща страна.
    Казвам, че трябва да се прави/строи само, ако има нужда и икономическа логика, простотиите никога не са спирали за съжаление
  • 10 плащача

    1 0 Отговор
    Който затвори Белене, той да търси парите! Така е справедливо! Като затваряш нещо трябва да търсиш, с какво ще го замениш, защото това не е да затвориш кръчма или охранителна фирма, ама въобще няма никаква прилика.
    Сега гробарите да търсят парите от крадците, които обраха КТБ, нали направиха комисия, какво откриха?
    Гроб наистина закопа България и Белене беше последния пирон в ковчега, то не беше КТБ 7 милиарда назад, то не бяха кредити и дългове 14 милиарда назад, то не бяха държавни поръчки пак милиарди назад, сега с Белене наистина ни съдраха задни*ите, направо ни спукаха от е*ане.
    Българина, колкото повече го оправят май по-хубаво му става.
    Познайте от 3 пъти кой ще плаща на гения пожарникар.
  • 11 плащача

    0 1 Отговор
    Американците да пращат танковете и да натикаме всички червени мафиоти в затвора, не вкараме ли мафията в панделата, ще ни крадат, докато не пукнем от глад, или те или ние, вие избирате.
    Енергийната мафия, това, енергийната мафия онова, олигарсите това, онова, виновни няма, а се краде, като за последно, а хората гласуват, референдуми правят депутатите да ходели с колелета на работа и да се намали техния брой!?
    Ами тази енергийна мафия са ХОРА, имат си имена, ядат, живеят, ходят до тоалетна, живи хора, но никой не казва, как се казват, все едно живеят на Луната.
    Луда работа, луда държава, как съществува все още не мога да си обясня.
    Постоянно ни изтърбушват и пак сме живи, няма такъв корав народ.
  • 12 незнайко

    1 1 Отговор
    От момента в който спря строителството на Белене до сега, то щеше отдавна да е завършено и централата да работи. Неустойка нямяше да има. Двете марици щяха да са си наши, щяхме да имаме ток да се топлим целогодишно, даже и да не е необходимо.
  • 13 Гост

    1 0 Отговор
    Къде го Р. Овч.дето си изми ръцете с Вальо топлото и сисе скри на топло? Ние да му сърбаме врялата попара!
  • 14 Гост

    1 1 Отговор
    Незнайко, като не знаеш не говори! На кого ще продаваш тока като го произведеш? Къде ти е пазарът? На нас не ни трябва а другите си имат
  • 15 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    тва ни е подарък от румен овч и агент гоце .добре че другите подаръци ги върнахме наврме щото ни бяха подготвили голям шлем!да платим и да си вземем реакторчетата ,тва е наи-малката загуба дето можеше да се получи.
  • 16 Сульо

    0 1 Отговор
    добре че Бойко спря проекта